Все по-често се среща заболяването хиперпролактинемия при жени на възраст между 25-40 години.
Признак на състоянието е наличие на високи нива пролактин – хормон на хипофизата, жлеза, която се намира в мозъка.Седем са причините за поява на хиперпролактинемия:

  1. Аденом на хипофизата – именно това е най-често срещаната причина за  за хиперпролактинемия и синтезиране на повече от нормалното на пролактин. Тогава аденомът не е голям по размер, около 2-3 см. Той  представлява увеличаване на хипофизата над естествените за нея размери. Определя се като доброкачествено образувание, а не като рак.
  2. Хипотиреоза или проблем във функционирането на щитовидната жлеза.
  3. Причина за повишеното съдържание на пролактин в кръвта може да бъде и заболяване на яйчниците, като синдром на поликистозните яйчници.
  4. Може да се дължи на приема на някои лекарства. В това число противозачатъчни средства, за които е характерно високо съдържание на естрогени, антиеметици, антидепресанти.
  5. Цироза на черния дроб
  6. Заболявания на мозъка (енцефалит, менингит, ракови),  
  7. Хиперпролактинемия се наблюдава при 65 % от пациентите на хемодиализа. Затова се смята, че бъбречни заболявания също имат връзка с аденома на хипофизата.Признаци
При жените с хиперпролактинемия се наблюдава секреция от млечните жлези – галакторея. Възможно е менструалният цикъл да е нарушен и дори да липсва. Има наличие на инфертилитет.
При мъжете с хиперпролактинемия се наблюдава ниско полово влечение и потенция. При тях също е възможно да има наличие на секреция от гръдните зърна.  Понякога при тях се появява обрив на тила и силно окосмяване. Ако  причината е аденом на хипофизата, се среща спад на остротата на зрението и главоболие.Лечение
При подобни оплаквания е необходимо да се потърси ендокринолог или гинеколог-ендокринолог. Провеждат се кръвни изследвания, за установяване на нивата пролактин и според преценката на лекаря на други хормони. Прави се рентгенова снимка на главата, установява се размера на хипофизата. За оценка на размера и състоянието на части от мозъка, е възможно да се наложи томография. Има два вида компютърна томография: компютърна, която показва определени зони с помощта на рентгенови лъчи и магнитно-резонансна, която се изгражда посредством магнитно поле.
Необходимо е жените да потърсят и гинеколог.


За да се излекува хиперпролактинемията, причинена от хипотиреоза, бъбречна недостатъчност, се назначава хормонална терапия. Която има за цел да отстрани галактореята и да нормализира количеството на пролактин в кръвта.
Когато причина за развитието на хиперпролактинемията е вследствие на прием на медикамент, той се проустановява. След четири-пет седмици при жените се възстановява менструалният цикъл и пролактинът влиза в норма.
Най-разпространеният метод на лечение е чрез прием на медикаменти като Парлодел, Лизурид и др. Тази терапия нормализира нивата на пролактина, възстановява менструалния цикъл и прави зачеването възможно.
Когато това лечение не дава резултат, и когато има нарушение на зрението, се преминава към оперативно лечение – отстраняване на тумора.