Себорейният дерматит е сравнително често срещано заболяване, което се характеризира с хроничен ход на протичане. Отчитат се периоди на изостряне на симптомите – рецидиви, с последващи ремисии (отшумяване на оплакванията) за различен период от време. Статистиката показва, че по-често от заболяването се засяга мъжкият пол.
 
Като фактори, имащи отношение за отключване на заболяването се посочват болестни промени в имунната реактивност на организма, наличие на стрес, употребата на някои медикаменти (литиеви соли, халоперидол, метилдопа), хранителният режим и други.
 
Себорейният дерматит се характеризира с изразена сезонност – основно есенно-зимните месеци се наблюдават епизоди на изостряне на симптоматиката.
 
Отношение към появата на дерматита има гъбичният причинител от род Malassezia. Метаболизмът на тези гъбички е пряко свързан с повишената мастна секреция на кожата. Гъбичките отделят отпадни вещества, които дразнят кожата и водят до възпалителна реакция.
 
Най-често засегнати са областите с по-голямо количество мастни жлези. Това са кожата на лицето, капилициумът (окосмената част на главата), между гърдите, кожните гънки в подмишничната и ингвиналната област, а по лицето това са зоните около ноздрите, устния ъгъл и между веждите.
 
Клиничната картина може да варира от леки или умерени до тежко протичащи форми на заболяването. Промените по кожата се изразяват в появата на червени петна, които често са сърбящи или предизвикващи чувство на парене. Кожата върху зачервените участъци започва да се отлющва под формата на фини белезникави люспи.
 

В какво се състои лечението на заболяването?

 
При леките форми в острия стадий се прилага локална терапия с антимикотични средства, в състава на различни кремове или унгвенти. Като противогъбичен антибиотик с добър ефект се отличава кетоконазолът. За поддържаща терапия при профилактика на заболяването се препоръчва употребата на шампоани, включващи в състава си кетоконазол.
 
Салициловата киселина, със своите противогъбични, антисептични и кератолитични свойства също влиза в терапията на себорейния дерматит. Взависимост от изразеността на симптомите се използват различни процентни разреждания – 5%, 10% и 20%.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Приложението на локални кортикостероиди има за цел намаляване на възпалението. Често те се прилагат в комбинация с локални антимикотици, особено в острите фази на възпалението. Като странични ефекти от продължителната употреба на кортикостероиди се отчита появата на атрофия (изтъняване на повърхностния кожен слой), телеангиектазии, промяна в цвета на кожата – дисхромии и други.
 
Добър ефект при лечението на себорейния дерматит има приложението на шампоани и кремове, съдържащи катран и био сяра. Тези съставки имат отношение за потискане на мастната секреция.
 
При затегнато протичане и трудно поддаващи се на лечение случаи се прилага фототерапия. Нерядко паралелно с фототерапията се прилагат и псоралени – ПУВА-терапия.
 
Страдащите от себореен дерматит трябва да поддържат кожата си винаги достатъчно хидратирана и да обръщат специално внимание на козметиката, която избират. Често стилизиращите продукти за коса могат да предизвикват раздразнение и влошаване на симптомите, поради което се препоръчва ограничаване на тяхната употреба. 3278