Как се поставя диагнозата за съдови пръстени?

За поставяне на диагнозата се прави физикален преглед и образна диагностика. Рентгенография на гръдния кош може да открие аномалии в сърдечносъдовата система.


Други диагностични образни изследвания също могат да бъдат проведени за диагностицирането на съдови пръстени, такива като ехокардиография или компютърна томография. Лекарите могат също да използват тези тестове, за да планират лечението.


 

В някои случаи лекарите могат да извършват рентгеново изследване с Бариева каша. При това изследване е необходимо е да се приеме контрастно вещество, което изпълва органите и очертава вътрешния им контур. Този образен метод може да бъде използван за огледа на хранопровода.


Може да се извърши бронхоскопия, за да се оцени причината за симптомите и да се определи местоположението и тежестта на компресията на трахеята. При това изследване лекарят прокарва малка, гъвкава тръба през устата или носа, която достига белите дробове. Осветлението и малката камера, прикрепени към бронхоскопа, позволяват на лекаря да огледа вътре в трахеята и дихателните пътища на белите дробове.


Какво е лечението за съдовите пръстени?

Хирургичната операция обикновено е необходима при лечението на съдови пръстени, които упражняват компресия върху трахеята или хранопровода, както и за да се избегнат усложнения.

 

Хирурзите разделят кръвоносните съдове, за да освободят пръстените, притискащи трахеята и хранопровода. Процедурата често се провежда по време на отворена операция, но в някои случаи може да се използва минимално инвазивен подход.


Могат да се използват различни хирургични подходи в зависимост от специфичната малформация.


Пациентите със съдови пръстени може да се нуждаят от грижи през целия живот и редовни последващи срещи със специалисти за наблюдение на състоянието. В лечението могат да бъдат включени множество специалисти (мултидисциплинарен екип), който да включва - кардиолози, пулмолози гастроентеролози, УНГ и др.