С падането на температурите и периодите на изразени промени в температурния градиент, особено вечер и рано сутрин, заледяванията са често срещано явление. Точно това е основната причина да се налага особено внимание сред хората, когато стъпват по ледената пързалка. Причината за това е, че е напълно възможно да станете жертва на заледяванията. Най-чести са травматичните счупвания след падания върху заледени повърхности. Срещат се и изкълчвания в някои стави.


Ако вие или ваш близък забележите паднал човек върху ледената пързалка, трябва да направите някои мероприятия, за да се уверите, че пострадалият е добре. В условия на тежки пътно-транспортни произшествия често се налага прилагането на тези „спешни” мерки.

 


1. Започнете с проверка на съзнанието на пострадалия

Проверете дали отговаря на въпроси от рода на „Чувате ли ме?”, „Как се казвате?” и други подобни, ангажиращи неговата личност. Задължително трябва да проверите пострадалия по алкоритъма АВС – тоест отваряне на устата на пострадалия и проверка за налично дишане и пулс на сънната артерия в шията или по периферните съдове в крайниците.


Ако пострадалият се оплаква от болки в бедрата или таза, в никакъв случай не трябва да се опитвате да местите тялото му. За да преместите пострадалия на сигурно място, в случай, че е паднал на пътно-транспортно шосе, стабилизирайте главата му в ръцете си и го издърпайте за дрехите на обезопасено място.


2. Проверете дали кърви на мястото на фрактурата или някъде другаде

Важно е да не докосвате раната с мръсни ръце, за да се предпази от последващо инфектиране. Завържете кървящия крайник с бинт или колан над нивото на раната и го стегнете здраво, за да се преустанови кръвотечението и да започнат естествените защитни процеси на тялото за кръвоспиране.

Никога не поставяйте препаската върху самата фрактура, за да не предизвикате допълнителни наранявания и блокиране на кръвоснабдяването в крайника надолу.

Следващата стъпка е важна и тя се отнася за травмираната кост или става...

 

3. Как да обездвижите травмирана кост или става

 

Ако има счупен пръст, поставете марля, бинт или някаква подплата между счупения и здравия до него пръст и ги фиксирайте здраво с бинтова превръзка или други налични средства.

 

Важно е при видими белези за счупен крайник да не правите каквито и да било опити за неговото наместване или движение.

 

Ръка се стабилизира по следния начин: наместете предмишницата под прав ъгъл с мишничната кост. Стабилизирайте крайника с ръце, след което увийте ръката и китката в списание, вестници или кашон, омекотени от вътрешната страна с кърпа, шал или друга материя. Стегнете здраво обездвижващата превръзка. Поставете крайника пред гърдите и с помощта на друга превръзка, най-често шал при травми в улични условия, фиксирайте крайника, така да се обездвижи, като увиете счупената ръка с шала и го прехвърлите през шията и рамото на пострадалия.


При счупване в бедрото или подбедрицата, фиксирайте крайника по гореописания метод с налични средства. След това увийте по дължината на цялата превръзка бинт или друго стягащо средство, което да поддържа счупения долен крайник обездвижен.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Симптомите при счупване на крайник са очевидни, но често има скрити форми на счупване.

 

Комплексът от клинични данни показва силно изразена болка в мястото на счупване, деформиране на травмирания участък от тялото, данни за налични хематоми върху проекционното място на счупване на костта по кожата, подуване, видима кост при открити счупвания, схващане в крайника и нарушена функция на ставите, поради силен болков синдром след нарушената цялост на надкостницата, която е най-силно инервираната зона в опорно-двигателния апарат.

 

4. Ако подозирате травма на врата или гръбнака...

В никакъв случай не местете болния. Единствено може да обездвижите главата му, така че да не се предизвикат допълнителни усложнения.

 

При кървене на носа, поради травматично счупване, може да приложите тампон от марля, бинт, памук или носна кърпа в кървящата ноздра и да приложите студен компрес върху обонятелния орган.


 

Най-важното при всички случаи е да позвъните на спешните телефони за страната – 112 и да повикате екип на Спешна помощ.