Съществуват различни разновидности на сауната според това какъв източник на топлина се използва, количеството на влажност в помещението и така нататък. Известни са голяма част от ползите й за организма, както и противопоказанията за използването й.

 

Основната роля на сауната е стимулиране на процеса на потоотделяне. Чрез потенето от организма се изхвърлят натрупаните токсини и по този начин се облекчава функцията на бъбреците и черния дроб. Освен това се стимулира еластичността на кръвоносните съдове, което има пряко отношение към подобряване на кръвообращението.


 

Токсините в организма попадат чрез различни източници от околната среда – храна, питейна вода, въздух и други. Елиминирането им се осъществява от различни системи – отделителна, храносмилателна, дихателна, както и не на последно място от кожната повърхност (в процеса на потене). При невъзможност за отделяне някои токсини се натрупват в мастните депа, в най-голямо количество в дълбоките слоеве на кожата, което води до образуването на целулит.

 

Високата температура в сауната стимулира циркулацията на кръвта в организма. Подобрява се лимфният отток и дренаж, както и процесът на отвеждане на токсини от мастната тъкан към повърхностните слоеве на кожата и тяхното елиминиране. Освен това топлообменните процеси оказват влияние върху метаболитната обмяна в организма, като я засилват.

 

Освен детоксикираща роля за организма високата температура повлиява тонуса на мускулатурата. Мускулите се отпускат и се постига по-бързо въстановяване особено след повишена физическа активност (фитнес, плуване, аеробика и други). Освен това засиленото кръвообръщение подпомага по-бързото отделяне на натрупалата се млечна киселина в мускулите при претоварване и съответно има роля за предотвратяване появата на мускулна треска.

 

Редуването на сауна с последващи студени душове води до повишаване еластичността на кожата, което има отношение към забавяне процеса на появата на фини бръчки. Освен това натрупаният излишен себум, както и мъртвите клетки по повърхността на кожата, се отстраняват. Кожата придобива по-свеж и тонизиран вид.

 

Някои дерматологични заболявания се повлияват положително от посещенията на сауна. Значителен ефект се наблюдава при леките форми на акне и някои видове екземи. При тези заболявания за предпочитане е посещението на сауни, използващи инфрачервена светлина (инфрачервени сауни). При тях се нагрява основно тялото, към което са насочени лъчите, а не толкова самият въздух. Прониквателната им способност може да бъде от 2 до 7 см.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сауните се препоръчват и за възстановяване след травма, при артритни заболявания, както и за засилване на оздравителни процеси (отношение има повишената трофика на тъканите, поради подобрената циркулация на кръвта).

 

Кои са противопоказанията за посещение на сауна?

 

Използването на сауна се забранява при бременни жени, както и при деца под 7-годишна възраст. Освен това при пациенти с високи стойности на кръвното налягане е трудно да се предвиди каква би била реакцията им спрямо високата температура. При лица с ниски стойности на кръвното налягане е възможно да се стигне до синкоп поради разширяване на кръвносните съдове и преминаване на по-голямо количество кръв към кожата и съответно намаляване притока й към мозъка и вътрешните органи.

 

При наличие на открити рани посещението на сауна не се препоръчва. Освен това при лица, страдащи от астма е възможно сухият въздух да причини пристъп поради бронхоспазъм. Затова е от значение първото посещение да бъде с придружител и престоят да не продължава повече от 5-7 минути.

 

Основно значение има приемът на достатъчно количество течности, тъй като при потенете се отделя, както значително количество вода, така и различни соли от организма. Обезводняването може да доведе до прегряване на организма. Съчетаването на сауна с приема на алкохол е възможно да доведе до значителна хипотония (ниско кръвно налягане), поради което комбинацията им е противопоказана. 3917