Какво представлява саркомът на Юинг?

Саркомът на Юинг е злокачествен тумор, който обикновено се развива в костите, главно при деца и юноши.


Въпреки че саркомът на Юинг може да се развие във всяка кост, той засяга главно дългите кости - бедрената кост, големия пищял и раменната кост. Костите в областта на гръдния кош, таза и гръбначния стълб също могат да бъдат засегнати. Понякога туморът започва в мускулите и меките тъкани.Саркомът на Юинг може да се разпространи (метастазира) в други части на тялото като белите дробове, костния мозък и меките тъкани. В сравнение с други видове рак, злокачествени тумори на костите като саркома на Юинг са редки.


Саркомът на Юинг може да се срещне във всяка възраст, но много рядко засяга хора над 30-годишна възраст. Според данните, при деца под 15-годишна възраст около 1,7 от един милион развиват заболяването.


Причината за възникването на саркома на Юинг е все още неизяснена напълно. При болните е открита аномалия на генетичния материал в хромозоми 11 и 22. Тъй като често този сарком засяга деца в тийнейджърска възраст се смята, че неговото възникване е възможно да се дължи на бързото нарастване на костите.


Ако саркомът бъде открит преди да се е разпространил към други органи в тялото, прогнозата е по-добра.

 

NEWS_MORE_BOX


Какви са симптомите при сарком на Юинг и как се диагностицира?

Обикновено има влошаваща се болка, подуване на мястото на тумора и намалена подвижност в големите стави. Туморът може да прогресира в продължение на месеци, преди да стане достатъчно голям, за да причини симптомите. Отслабена от тумора кост може да се счупи при лека травма. Много състояния могат да имат симптоми наподобяващи на тези при сарком на Юинг като - травми, инфекции и др.


За диагностицирането на тумора, след физикалния преглед, се назначава образна диагностика, за да се види засегнатата област. Използват се рентген, магнитен резонанс, компютърна томография и др.


Също така може да се направи и биопсия -  взема се парче тъкан от засегнатото място за микроскопско изследване на клетките. При кръвна картина, абнормните нива на еритроцитите (анемия) и левкоцитите (левкоцитоза) могат да насочат към възможната диагноза.