Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите салмонела. Има над 1500 вида салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите.
 

 


Салмонелите са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото - повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното разножаване в хранителните продукти. Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат "консервирани", ако този вид приготвяне на храна не премине през необходимата термична обработка.
 


Как става заразяването
 

Заразяването със салмонела се получава при контакт с болен, от селскостопански животни или домашни любимци, при консумацията на храни от животински произход - месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.
 

Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми.
Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове, дръжки, което прави малките деца особено податливи на заразяване.
 

 Най-честата причина за заболяването, обаче остава неправилната кулинарна обработка на хранителните продукти.
 


Симптоми на заболяването
 

Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма.

 

При стомашно-чревната форма на салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерин или гастроентероколит. Заболяването започва с прояви като обща слабост на организма, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5 - 10 изхождания в денонощието.

Това състояние може да продължи седмица. Обикновено води до загуба на тегло, дехидратация на организма. Могат да се появят конвулсии.
 

Има и други форми на салмонелоза, като всяка от тях е със специфични особености:

 

  • Дизентерийно-подобната форма е с почти същите прояви като стомашно-чревната. Двете форми трудно се различават. Разликата е, че диарията при дизентерийно-подобната форма е с болезнени изхождания. Понякога в тях се намират примеси на кръв.

 

  • Тифоподобната салмонелоза започва с диария и втрисане. На втория ден тези оплаквания изчезват, остава само високата температура. Нарасват обаче симптомите на интоксикация. Налична е коликообразна коремна болка. Увеличава се черният дроб и далакът.

 

  • Грипоподобна форма - симтомите са комбинация от гореспоменатите и такива, характерни за грип като зачервено гърло. Могат да се появат ставни и мускулни болки.  

 

  • Септичната форма е най-тежката форма на салмонелоза. Характеризира се с висока температура. Особено опасна е с това, че се формират огнища на салмонели в определени органи на тялото. Могат да бъдат поразени сърце, черен дроб, кости, и да предизвика съответни заболявания като менингит, отит, пневмония, пиелонефрит, артрит. Бактериите могат да се разпространят чрез кръвта по целия организъм. При по-тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок. Тази форма на заболяването е трудно лечима.

 

При субклиничната форма липсват симптоми. Открива се чрез изследвания, анализ на фецес и кръвно изследване за антитела. Носителството може да бъде остро, хронично, транзиторно.

 


Лечението

При средни и тежки форми на заболяване, особено децата и изтощените възрастни, се хоспитализират.

Обикновено се изписват препарати, съдържащи калций - глюконат, глицерофосфат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства, елиминиращи токсините като медицински въглен, сашета, медикаменти за предотвратяване на обезводняването на организма и за възстановяване на електролитния баланс. Може да се назначат антибиотици.
 

Препоръчва се диетичен режим, който включва прием на витамини, пробиотици за възстановяване на чревната микрофлора.
 


За да се избегне заразяването

е необходимо да се спазват всички изисквания за приготвяне и съхранение на храната. Не се препоръчва консумацията на сурово месо, яйца, мляко. Необходимо е пособията за хранене на бебето да се стерилизират, а играчките да се измиват с вода и препарат. Укрепването на имунитета е една от мерките за предотвратяване на тежкото боледуване. От особено значение е спазването на лична хигиена. Здравословното хранене и начин на живот правят организма устойчив на заболяването и му позволяват да се справи по-бързо с него при заразяване.