Какво представлява сакрококцигеалният тератом?

Сакрококцигеалните тератоми са редки тумори, които се развиват в основата на гръбначния стълб при опашната кост, известна като сакрококцигеална област (кръстно-опашна област). Въпреки че повечето от тези тумори са доброкачествени, те могат доста да нараснат на големина и веднъж диагностицирани, винаги изискват хирургично отстраняване.


Сакрококцигеални тератоми най-често са вродени и са налице още при раждането и повечето се откриват преди раждането чрез извършването на ултразвуковия преглед през бременността.В редки случаи сакрококцигеалните тератоми могат да бъдат злокачествени, много от тях могат да станат злокачествени, ако не се извърши хирургическа резекция.

 

В изключително редки случаи сакрококцигеални тумори могат да се наблюдават и при възрастни. Повечето от тях представляват бавнорастящи тумори. В по-голямата част от тези случаи туморът е доброкачествен, но може да причини болки в долната част на гърба и симптоми в резултат от засягането на отделителната система и стомашно-чревния тракт. Причината за развитието на сакрококцигеалните тератоми е неизвестна.


Доброкачествените сакрококцигеални тератоми възникват по-често при по-малки деца на възраст под 5 месеца, а за по-големите деца има по-голям риск да развият злокачествени сакрококцигеални тератоми.


Какви са симптомите на сакрококцигеалния тератом?

Симптомите, които възникват при сакрококцигеалния тератом, варират в голяма степен в зависимост от размера и специфичното местоположение на тумора. Малките тумори често не причиняват никакви симптоми и обикновено могат да бъдат отстранени хирургично след раждането без затруднения.


По-големите сакрококцигеални тумори обаче могат да причинят различни усложнения преди и след раждането. Сакрококцигеалните тератоми могат да растат бързо в плода и да изискват много голям приток на кръв, което води до фетална сърдечна недостатъчност.

 

Сакрококцигеалните тератоми могат да предизвикат състояние, известно като хидропс на плода. Феталният хидропс е животозастрашаващо състояние, което се проявява при натрупване на на течност в тъканите на тялото, включително кожата и телесните кухини - около белите дробове (плеврален излив), около сърцето (перикарден излив) и / или в корема кухина (асцит). Ако бъде пренебрегнат, хидропсът може да бъде опасен и за майката, което води до подобни симптоми на образуване на отоци, както и хипертония и натрупване на течност в белите дробове с недостиг на въздух.


В допълнение към хидропса, който може да се появи в приблизително 15% от случаите на много големите фетални сакрококцигеални тератоми, тези тумори могат да причинят и полихидрамниози (когато количеството на околоплодната течност около термина е над 1500 мл), нарушение в ембрио-феталното развитие при запушване в областта на свързването на бъбрека с уретера, при което се наблюдава уголемяване на бъбреците на плода и натрупване на течност в тях. (хидронефроза), кървене от тумора или разкъсване на тумора с кървене в амниотичното пространство или дистокия (състояние, при което плодът не може да се роди поради размера на тумора). Много е важно да се проведе внимателно наблюдение по време на бременността, за да се разпознаят тези симптоми възможно най-рано.


Какви са симптомите на сакрококцигеалния тератом при възрастните?

При възрастните сакрококцигеалните тератоми може да не причиняват симптоми. В някои случаи те могат да причинят прогресираща болка в долната част на гърба, слабост и нарушения, предизвикващи симптоми, причинени от засягането на пикочно-половата система и стомашно-чревния тракт. Такива симптоми включват – запек, повишена честота на ходенето до тоалетна или инфекции на пикочните пътища. В редки случаи сакрококцигеалните тумори причиняват частична парализа (пареза) на краката и изтръпване (парестезия).


Библиография:
Isaacs H Jr. Perinatal (fetal and neonatal) germ cell tumors.
Woodward PJ, Sohaey R, Kennedy A, Koeller KK. From the archives of the AFIP. A comprehensive review of fetal tumors with pathologic correlation.