Какви са необичайните симптоми на рак на кожата?

Докато следните симптоми са необичайни за рак на кожата, взети заедно, те не са толкова рядко срещани:

 


Промяна в зрението

 

Промяната в зрението, като замъглено виждане само на едното око, може да е симптом на меланом на окото. Очният меланом представлява около 5% от меланомите и се среща в ириса (бялото на окото), цилиарното тяло (част от средната съдова обвивка на очната ябълка) или хороидеята (задния отдел на съдовата обвивка на очната ябълка).

 

Други симптоми могат да включват появата на тъмно петно върху бялото на окото, загуба на периферно зрение, виждане на мигащи светлини, плаващи точки (виждане на петънца, плаващи в зрителното поле) или зачервяване или изпъкване на едното око.

 

Тъмни линии по ноктите на ръцете или краката

 

Винаги трябва да бъде изследвана появата на тъмна област под нокът на пръста на ръката или крака, която се появява без видимо нараняване. Меланомът на нокътното легло (поднокътен меланом, субунгвален меланом) често се проявява, когато пигментирана тъмна ивица на нокътя засяга слоя от мъртва кожа, разположен по долния ръб на пръста - кутикула (симптом на Хътчинсън). Тези ракови заболявания засягат най-често нокътя на палеца на ръката или крака, но могат да се появят на всеки нокът.

 

Въпреки че субунгвалните и периунгвалните меланоми са редки и представляват само около 1% от меланомите, те са най-честата форма на меланом, срещана при лица с тъмна кожа.

 

Нови белези

 

Най-често хората смятат, че ракът на кожата е свързан с появата на подутини, но някои видове рак на кожата са свързани с плоски образувания, а други дори образуват вдлъбнатини в кожата. Морфеаформният базалноклетъчен карцином често се проявява като вдлъбнатина в кожата, която прилича на белег.

 

Плоски червени петна и обриви

 

Вид рак, който засяга кожата, кожен Т-клетъчен лимфом, често първоначално се проявява със силно сърбящи, плоски, червени петна и плаки, които лесно се бъркат с екзема или псориазис.

 

Един вид Т-клетъчен лимфом на кожата, наречен фунгоидна микоза (известен и като синдром на Алибер-Базин или гранулома фунгоидес), преминава от тези петна в куполообразни възли и след това в обширни зачервени области в множество части на тялото. Може да се разпространи в лимфните възли и други области на тялото, като белите дробове, черния дроб и костите. Кожните Т-клетъчни лимфоми най-често възникват от задните части, слабините, бедрата, подмишниците и гърдите.

 

Други видове рак, като рак на гърдата, могат да се разпространят (метастазират) в кожата и първоначално да бъдат сбъркани с доброкачествен обрив. Възпалителният рак на гърдата е вид рак на гърдата, който произхожда от кожата и първоначално изглежда като екзематозен тип обрив.

 

Какви са усложненията от рака на кожата?

Съществуват редица усложнения, които могат да се появят при рак на кожата. При немеланомните ракови заболявания на кожата повечето от тези усложнения се дължат на локалния растеж на тумора. При меланома усложненията могат да бъдат свързани с локалния растеж на рак, метастази в други части на тялото и нежелани реакции от използваните методи за лечение на заболяването.

 

Вторична инфекция

 

Тъй като ракът на кожата нарушава нормалната защитна бариера на кожата, бактерии могат да навлязат в организма, причинявайки кожна инфекция. Инфекциите могат да варират от лека, подобна на пъпка инфекция до целулит (инфекция, която се разпространява по повърхността на кожата, но също така навлиза и по-дълбоко в нея) и дори до сериозни стафилококови инфекции и сепсис (инфекция, която се разпространява в тялото чрез кръвния поток). Лечението на рак на кожата също може да доведе до инфекции.

 

Белези

 

Белези и обезобразяване могат да възникнат поради растежа на рак на кожата и/или поради лечение за неговото отстраняване. Когато ракът на кожата се открие рано, тези усложнения са необичайни, но ракът, който е наличен от известно време, може да проникне по-дълбоко в тъканите, увреждайки нервите или мускулите.

 

Лимфедем

 

Лимфедемът е състояние, при което се натрупва течност в част от тялото поради увреждане на лимфните възли и лимфните съдове. Лимфните съдове функционират, като събират свободната течност в тъканите и доставят течността обратно във вените. Когато настъпи увреждане на лимфните възли и съдове, последващото натрупване на течност може да причини подуване и стягане на кожата.

 

Много пациенти са запознати с лимфедема на ръката, който се развива при някои жени, претърпели операция за рак на гърдата, но лимфедемът може да се появи почти навсякъде. При рак на кожата това се случва най-често, когато лимфните възли се отстраняват като част от операцията, но състоянието може да се появи и при нелекуван рак.

 

Рецидивиране

 

Ракът на кожата може да се появи отново след лечение, особено в случаите, когато е бил в по-напреднал стадий към момента на поставяне на диагнозата. Немеланомните ракови заболявания на кожата могат да се появят отново (рецидивират) локално (в областта, където са възникнали), но меланомите и някои плоскоклетъчни карциноми могат да се появят отново на отдалечено място.

 

Метастази

 

Метастазите са необичайни при базалноклетъчен рак (базоцелуларен карцином) или плоскоклетъчен рак в ранен стадий. По-напредналите плоскоклетъчни ракови заболявания, както и меланомите обаче могат да се разпространят в други части на тялото, причинявайки симптоми в тези области. В някои случаи ракът на кожата се открива първо поради симптоми, причинени от метастази.

 

Меланомът може да се разпространи в почти всяка област на тялото, но най-честите места на метастази на меланома, както и метастази на плоскоклетъчен карцином, са лимфните възли, костите, белите дробове, черния дроб и мозъка. Разпространението на тези ракови заболявания в костите може да причини:

  • Отслабване на костите, което може да доведе до фрактури (патологични фрактури);
  • Болка в гърба, която пронизва краката, слабост или изтръпване в краката или загуба на контрол при уриниране или изхождане могат да бъдат предупредителни признаци за компресия на гръбначния мозък поради метастази в гръбначния стълб;
  • Разграждането на костите може също да доведе до повишено ниво на калций в кръвта (хиперкалцемия), което е възможно да причини гадене, повръщане, слабост и объркване

Раковите заболявания, които се разпространяват в белите дробове, могат да причинят упорита кашлица или задух. Разпространението на рака в черния дроб (чернодробни метастази) може да доведе до жълтеница, пожълтяване на кожата. Мозъчните метастази могат да доведат до главоболие, гърчове, промени в зрението или слабост от едната страна на тялото.

 

Тревожност и депресия

 

Външният вид може да играе важна роля в представата за себе си, а раковите заболявания, които се намират в области, видими за другите хора, могат да доведат до тревожност и депресия при някои пациенти. За щастие пластичната хирургия, когато е необходима, може да помогне за възстановяване на външния вид.

 

В много случаи хората отлагат търсенето на медицинска помощ за рак на кожата, но колкото по-рано се диагностицират тези видове рак, толкова по-добри са резултатите от лечението.

 

Референции:
1. American Society of Clinical Oncology. Melanoma: Symptoms and Signs
2. Daniel Jensen J, Elewski BE. The ABCDEF rule: Combining the "ABCDE rule" and the "ugly duckling sign" in an effort to improve patient self-screening examinations
3. American Academy of Dermatology Association. Types of skin cancer
4. Verywell Health. Symptoms of Skin Cancer