Какво представляват афтите?

Афтата представлява малка лезия (увреждане на тъкан), която се развива в устата или гърлото. Афтите обикновено се появяват от вътрешната страна на бузите или устните, но понякога могат да засегнат и задната част на гърлото и сливиците. Раните обикновено заздравяват сами и не са заразни. Лекарствата без рецепта и домашните средства могат да облекчат симптомите и да подпомогнат заздравяването на лигавицата.

Какви са симптомите на афта в гърлото?


Афтите засягат лигавицата, мекият защитен слой, покриващ гърлото и устата. Те изглеждат като малко сиво или бяло петно с червена граница и могат да изглеждат леко хлътнали, с повдигнати ръбове. Повечето афти са с големина само няколко милиметра в диаметър.

 

Болката е основният симптом на афтата. Човек може да почувства изтръпване или парене в засегнатата област. Консумацията на пикантни или кисели храни често влошава болката, като е възможно също да възникне болка и при движение на устата при говорене или дъвчене на храна.

 

Афтите могат да се появят на сливиците. В тези случаи се изпитват болки в гърлото, засягащи само едната му страна, което може да бъде объркано с тонзилит.

Какви видове афти в гърлото съществуват?

Има три вида афти:

  • Малки афти (minor);
  • Големи афти (major);
  • Херпетиформени афти

Малките афти са с размери няколко милиметра, докато големите афти са с големина 1-3 сантиметра в диаметър. Херпетиформените афти са множество малки афти, всяка с размерите на глава на карфица.

 

Големите афти могат да отнемат до 4 седмици, за да заздравеят и причиняват белези (фиброза). Те причиняват повече болка от малките афти и могат да затруднят храненето или пиенето на течности, като предизвикват дискомфорт. В редки случаи големите афти може изобщо да не зараснат.

 

Херпетиформените афти могат да се съединят, за да образуват по-голяма област, която може да остави белег. Тази форма на афтите е много по-рядко срещана от малките афти.

Какви са причините и рисковите фактори за възникването на афти в гърлото?

Не е ясно защо някои хора са по-склонни от други да развият афти. Възможно е обаче да има генетична връзка, тъй като афтите обикновено се срещат в семейството. Някои потенциални причини за афти включват:

  • Стрес и хормонални промени;
  • Наранявания на устата или гърлото;
  • Дефицит на желязо или витамин В;
  • Консумация на пикантни или кисели храни.

Хората с отслабена имунна система имат по-висок риск от развитие на афти. Тази рискова група може да включват хора с ХИВ, левкемия или ревматоиден артрит.

 

Временният имунодефицит може да увеличи риска от поява на афти в краткосрочен план. Този дефицит може да възникне след заболяване, по време на бременност или при определени лечения, като химиотерапия. Някои основни състояния също могат да увеличат риска от възникване на афти. Те включват болестта на Бехчет и възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит.

Колко време се задържат афтите?

След като се развие афта, болката трябва да започне да намалява в рамките на няколко дни. Малката афта трябва да зарасне и да изчезне напълно в рамките на една седмица. Може да отнеме до 4 седмици, за да заздравеят големи афти и те могат да оставят белег.

 

Някои са предразположени към афти и могат да ги получат многократно. Афти могат да се развият между три и шест пъти годишно. Необходимо е да бъде посетен лекар, ако малка афта не заздравява повече от 2 седмици, тя е много болезнена или причинява затруднения при хранене или пиене.

 

Лекарят може да прегледа афтата и вътрешността на устата на пациента и да зададе въпроси относно неговите хранителни навици. Понякога проблемите със зъбите или венците могат да увеличат риска от поява на афти. Тогава зъболекар може да прегледа устата и да предложи възможни лечения.

По какво се различава афтата от херпеса?

Както афтите, така и херпесите представляват малки, болезнени лезии, които причиняват усещане за парене или изтръпване. Въпреки това, афтите се появяват вътре в устата, докато херпесът се появява извън нея, обикновено около устните.

 

Вирусът херпес симплекс (Herpes simplex) причинява ранички. Те са заразни и се разпространяват чрез близък контакт, като целувка или споделяне на съдове и прибори, докато афтите не са заразни.

Какви са домашните средства за лечение на афти в гърлото?

Може да се направи изплакване със солена вода - разтваря се половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Прави се промивка/ гаргара на гърлото и сливиците до три пъти на ден.

 

Пиенето на студена вода или смученето на кубчета лед може малко да намали болката при афти. Консумацията на студено кисело мляко или сладолед също може да помогне. Най-добре е да не се консумира твърда храна с остри ръбове (като корички на препечени филийки), за да се избегне допълнително дразнене на афтите.

При повтарящи се афти следните промени в начина на живот могат да помогнат:

  • Избягване на пикантни или кисели храни;
  • Намаляване на стреса;
  • Приемане на добавка с желязо или витамин В.

Какви медикаменти се прилагат при афти в гърлото?

Медикаментите могат да облекчат болката и да намалят подуването, което стимулира по-бързото заздравяване на афтата.

 

В аптечната мрежа се предлагат гелове и кремове, които съдържат противовъзпалително или болкоуспокояващо средство за директно приложение върху язвата. Някои гелове покриват афтата, за да образуват защитна бариера, която спира по-нататъшното дразнене.

 

Може да бъде трудно да се достигне до афта в гърлото. Употребата на вода за уста може да бъде по-ефективен начин за намаляване на болката, подуването и риска от инфекция.

 

При големи афти, пациентът може да се нуждае от лекарства с рецепта, които да намалят възпалението и да помогнат за заздравяването на язвата.

 

Референции:
1. DermNet. Aphthous ulcer
2. MouthHealthy. Canker sores
3. National Center for Biotechnology Information. Canker sores (mouth ulcers): Overview