Известен с името розов лишей, заболяването представлява остра дерматоза, която протича със зачервени или зачервени и лющещи се лезии по кожата. Терминът лезия, означава нарушаване по някакъв начин на целостта на кожата, било то чрез травма или вследствие на някое заболяване. Самото заболяване не се повтаря повече след преболедуване, защото се изгражда траен имунитет.
 
Има няколко теории за появата му. Едната е, че се причинява от херпесен вирус (номер 7), защото е по-често при лица, които са имали контакт с други, боледуващи от розов лишей. Наблюдавани са случаи на заболяването след обличане на неизпрано ново бельо – това се приема за вид контактна алергия.
 

Как да разпознаем розовия лишей според клиничните прояви?

По отношение на проявата му, най-честа е през лятото и есента. А по отношение на възрастовия диапазон, засегнати са лица между 15 и 30-годишна възраст. В началото се появява петно, което е с кръгловата форма и малко по размери, имащо червеникав цвят. При докосване може да се усети леко надигнатият ръб на образувалата се лезия, която има размер в диаметър от 1 до 5 см. По периферията на надигнатия ръб се наблюдава залющване от епителни клетки.
 
Това първоначално появило се петно след една или няколко седмици се съпровожда с появята на нови петна по тялото и крайниците, които са различни по размер. Началното петно се нарича още майчино или "медальон", заради специфичната си форма, защото в централната му част остава едно избледняване.
 
Появяващите се впоследствие лезии са първоначално малки по размери – няколко милиметра, но след това нарастват до 1-1,5 см в диаметър. Те се разполагат сравнително симетрично по кожата на гърба и оформят фигура, силно наподобяваща формата на елха. Друга характерна проява е да  "обхващат" тялото като тениска, тоест появяват се в горната част на мишницата и целия торс.
 
При деца има възможност за обхващане на лицето, както и окосмената част на кожата на главата. Рядко може да се засегнат и лигавицата на устната кухина. Самите лезии представляват розови до леко зачервени петна, които над повърхността си имат залющване от епителни клетки, което се нарича с медицинския термин – сквами.
 
Като цяло сърбеж може да бъде наблюдаван, но той е по-чест симптом при негроидната раса. Освен това лезиите са по-силно изразени и преминават по-бавно.
 
Като цяло преминаването на заболяването до пълно оздравяване охваща период от няколко седмици – четири до шест, но може да продължи и няколко месеца в редки случаи. На мястото на лезиите остават петна с повишена пигментация, но тя избледнява с времето.
 
NEWS_MORE_BOX

С какво може да бъде сбъркан розовият лишей?

Може да наподобява няколко заболявания, например инфекциозни. Такъв пример е сифилисът. Друга болестна единица, която може да оприличи е псориазисът, заради залющванията по кожата. Себореичните екземи и гъбичките по тялото също влизат в диференциалната диагноза на заболяването. Някои медикаменти водят до обриви, които също може да се сгрешат с тези при розовия лишей.
 

Какво лечение се предприема, когато се постави диагнозата?


По време на острата форма на заболяването се използват антисептични средства. След като тя позатихне се налагат пудри, цинково масло, а при раздразнение дори и локално на мястото на петното – кремове с кортикостероиди. Докато петната не се изчистят и лезиите не претърпят обратно развитие е добре да не се използва гореща вода при вземане на душ, както и да се избягва честото обтриване с груби гъби и сапун. По отношение на облеклото е добре то да не е дразнещо и поне да се избягват вълнените дрехи, както и изкуствени материи.