Розацеята представлява дерматологично заболяване. Тя е по-характерна за зрялата възраст и обривът наподобява този при акне. Разликата е, че протича без образуването на комедони. Но има зачервяване на кожата на лицето и образуване на телеангиектазии (разширения на повърхностните капиляри в кожата).
 
Статистиката показва, че заболяването е по-характерно за хора с по-светла коса и кожа. По-често страдат също изложените на по-високи температури. Такива са професии като готвачи и леяри. При жените състоянието по-често се проявява малко преди климакса или по време на него.
 
По-тежките форми на розацея се наблюдават при мъжете и при тях по-често остават белези по кожата. На местата на обрива се получава дифузно разрастване на съединителна тъкан, което може да доведе до образуване на ринофима.
 

Как е представена клиничната картина при розацеята?

За заболяването е характерно, че тежестта на клиничната картина е строго индивидуална. В началото започва със зачервяване на кожата на лицето – по скулите, челото, носа и деколтето. По зачервената кожа се получава обрив, който е с гноевиден характер.
 
Характерно за розацеята е, че тя се проявява симетрично по двете половини на лицето и много рядко едностранно. Често протича с подобрения и след това нови пристъпи с възвръщане на симптомите – рецидиви.
 
Има случаи на засягане на окото и неговите структури – миглен ръб, клепач или конюнктива. Тогава се наблюдава и хроничен блефароконюнктивит (възпаление на лигавицата на окото и клепача).
 
По-редки форми са тези, които засягат кожата на деколтето, торса или крайниците, без да засягат лицето. Но те допълнително затрудняват диагнозата.
Индивидуално се проявява лек до умерен сърбеж, чувство за смъдене и щипане. При засягане и на лигавицата на окото може да се появи сърбеж и сълзотечение.
 

Какви усложнения може да настъпят при по-тежките форми на розацея?

Разразстването на кожата на носа и неговата деформация е едно от усложненията, което се среща по-често при мъже, защото при тях заболяването протича с по-тежки форми. То се дължи на увеличаване обема на мастните жлези и натрупване на съединителна тъкан. При обхващане на лигавицата на очите може да се получи кератит.
 
NEWS_MORE_BOX

На кои заболявания може да прилича розацеята и как да я различим от тях?


На първо място, причина на акнето, но за разлика от него освен, че не се образуват комедони (запушени космени фоликули ), розацеята започва на фона на едно значително зачервяване на кожата на лицето. След това се появяват и пустулите – обриви, изпълнени с гной.
 
Обривът при лупус може също да бъде сходен, за да се отграничи е нужно да се направи серологично изследване. Някои инфекциозни заболявания също протичат с обрив по кожата, такива са туберкулозата, СПИН и сифилидите.
 

Каква е терапията при доказване на розацея?

Лечението е до голяма степен затруднено, тъй като за заболяването не е открита конкретна причина, която да го предизвиква. Независимо от това е от значение да се открият дразнещи фактори, които може да провокират изявата и. Такива може да са: високи температури, студ, стрес, както и някои медикаменти.
 
Препоръчва се намаляване на силно дразнещи храни като люто, кисело, алкохол  и чай. Прилагат се витамини от групата В по схема. Използването на кортикостероидни кремове може да води до временно подобрение, но в същото време последствията от страничните им ефекти са трайни – кожна атрофия, зачервяване и други.
 
Предпочитат се налагането на компреси с отвара от лайка. Освен това нанасяне на цинково масло и 1% разтвор на ихтиол също са възприети като средства за намаляване на симптомите.