Ротавирусният гастроентерит е остро инфекциозно заболяване с фекално-орален механизъм на предаване и повсеместно разпространение. Той е най-честият вирусен гастроентерит в ранната детска възраст. Клинично се характеризира с остро начало, телесна температура над 39 градуса, повръщане, диария, катарални прояви от горни дихателни пътища и последваща дехидратация.


Ротавирусите принадлежат към семейство Reoviridae, род Rotavirus. Вирусът съдържа двойноверижна 11-сегментна РНК.


Ротавирусите са устойчиви на външни условия, особено във фекалии.Източник на зараза са болни и безсимптомни носители на вируса. Ротавирусите се отделят в големи количества с фекалиите и замърсяват предмети и повърхности в обкръжението на болния.


Основният механизъм на предаване е фекално-оралният - чрез замърсени ръце, хранителни продукти и вода. Поради високата устойчивост на вирусите във външната среда е възможно заразяване и по аерогенен (попадане на вирусните частици в дихателните пътища) и въздушно-прахов механизъм.


Най-често боледуват деца до 2 години (6-24 месеца), като ротавирусните гастроентерити са причина за 50% от хоспитализациите по повод диария при деца в ранна възраст. Ротавирус А инфекциите могат да възникнат през целия живот, но само първата инфекция е клинично проявена, а следващите обикновено са все по-леки или безсимптомни.


В страните с умерен климат заболяването се среща предимно през студените месеци (късна есен, зима, ранна пролет). Епидемиологичният процес се характеризира със спорадични заболявания през цялата година и епидемии - контактно-битови, хранителни и водни. Вътреболничните инфекции не са рядкост и се наблюдават в педиатричните отделения предимно през зимата.

 

NEWS_MORE_BOX


Входна врата е стомашно-чревният тракт. Ротавирусите се инактивират от ниското рН в стомаха, но е достатъчно само 10 вирусни частици да попаднат в тънкото черво, за да се развие заболяване. Вирусите навлизат в клетката чрез рецептор-медиирана ендоцитоза (специфични рецептори, които се намират по повърхността на клетъчната мембрана, чрез които вирусът се свързва и попада в клетката). VP4 (структурен вирусен протеин) се свързва със специфични клетъчни рецептори и определя степента на патогенност.


Първичното вирусно размножаване е в епителните клетки на дванадесетопръстника и празното черво, като селективно се инфектират зрелите ентероцити (цилиндрични клетки) на чревните вили (власинки). Увреждането на вилозните ентероцити води до намален абсорбционен капацитет, нарушен трансепителен баланс на течности и най-вече до понижено ниво на ензимите на чревните вили (лактаза, малтаза, дизахаридаза). Внесената с храната лактоза и други захари не могат да се разградят достатъчно и напълно, не се усвояват и в чревния просвет се натрупват неразградени и частично разградени въглехидрати. Повишеният осмолалитет предизвиква извличане на вода в чревния просвет и осмотична диария. Повечето от децата развиват и лактозна малабсорбционна непоносимаст за няколко седмици.