Витамин В6 е водноразтворим витамин, който нормално се съдържа в състава на много храни, в това число месо, риба, ядки, бобови култури, грозде, плодове и зеленчуци. Често се среща в състава на много мултивитамини за възрастни и деца или като добавка в определени храни, енергизиращи блокчета или прахчета.


Под термина витамин В6, всъщност, се означават шест вещества, които проявяват активността на витамина: пиридоксин (алкохол), пиридоксал (алдехид), пиридоксамин (съдържащ амино-група), 2,5’ – фосфатен естер и пидоксал 5’- фосфатен (PLP) и пиридоксамин 5’- фосфатен (PMP) естер.

 


Активната функция на витамина в голяма степен се дължи на неговите естери (PLP и PMP). Именно естерна е преобладаващата му форма, която се съдържа в месото, за разлика от растителните култури и хранителни добавки, където най-често преобладава пиридоксина, характеризиращ се с по-малка бионаличност. 


Физиология и токсикология на витамин В6

Витамин В6 се приема изключително чрез храната. Абсорбира се в тънкото черво, след което последва метаболизиране на витамина до неговата активна форма в черния дроб. Екскрецията на излишъка от витамина се осъществява посредством бъбреците. Времето на полуживот на витамина (т.е до елиминирането му от организма) е 15-20 дни.


Човешкият организъм не може да съхранява витамин В6, т.е не притежава резерв (за разлика от витамин В12), поради което се налага ежедневното му приемане посредством храната. Тъй като активната форма на витамина се среща в по-голяма степен в месото, това отбелязва определена преференция на месните продукти пред растителните. Също така се повдига въпроосът за препоръчителна суплементация на витамина при хора, които не консумират животински продукти. 


Витамин В6 е един от трите водноразтворими витамина, които проявяват токсични свойства при тяхното предозиране. Другите два са ниацин (витамин В2) и аскорбинова киселина (витамин С). Предозиране рядко може да се наблюдава при нормален хранителен режим, а по-често се среща при продължителна суплементация с витамина (месеци до повече от година). Проявите на токсичност могат да бъдат развитие на сензорна невропатия (нарушен усет за допир, температура, вибрация и последваща нарушена координация), както и двигателни нарушения.

 

Фотосензитивност, гастроинтестинална смущения (гадене, повръщане), както и поява на обрив също могат да са признаци на витамин В6 токсичност. Оплакванията често отзвучават с елиминирането на излишната доза от витамина. От друга страна, витамин В6 има положителен ефект в лечението на отравяне с изониазид (препарат за лечение на туберкулоза), етиленгликол и гиромитрин (вид отровна гъба).


Функация на витамин В6 в човешкия организъм

Витамин В6 в активната си форма участва като кофактор в над 100 ензимни реакции, главно имащи отношение към белтъчния метаболизъм, но също така и в метаболизма на въглехидратите и липидите. Витамин В6 участва в биосинтезата на невротрансмитери като по този начин има отношение към развитието на когнитивните функции (мисловни рпоцеси, памет, внимание, концентрация и т.н.),играе роля също и в поддържането на нормално ниво на хомоцистеин, чието повишено количество е с доказан токсичен ефект. Витамин В6 участва в процесите на глюконеогенеза и гликогенолиза, има също имунни функции (напр.роля в продукцията на лимфоцити и интерлевкин-2), както и във формирането на хемоглобина. 


Дневни нужди

Препоръчителният дневен прием на витамин В6 с храната за възрастни е от 1 до 1,7/мг за ден. За децата от 1 до 3 години този прием е съответно 0,5 мг/дн, за тези от 3 до 13 е 1 мг/дн. По време на бременност и лактация препоръчителният дневен прием е от 1,9 до 2 мг/дн.
При нормален хранителен режим с храната се набавят средно около 6 до 10 мг пиридоксин. Ексцесивното приемане на витамин В6 над 260мг/дн, особено на хронична база, може да доведе до токсична изява под формата на обрив, стомашни неразположения и нарушения от страна на нервната система.