Витамините са биологично активни вещества, които участват в процесите на обмяна на веществата в организма. Дори в минимални количества те запазват своята биологична активност. Играят важна роля в организма, въпреки че не са  строителен материал за клетките, нито източник на енергия. Присъствието им е същество за правилното протичане на метаболитните процеси, смятат се за регулатори. Активизират функциите на ензимите и хормоните в тялото и са необходими за успешното освобождаване на енергия от храната.


Част от витамините се изработват в малки количества в червата. За да не изпитва организмът недостиг обаче, е необходимо да се осигурява достатъчен прием на витамини с храната.Витамин В2
Витамин В2 или рибофлавин е водоразтворим витамин. Участва в образуването на флавиновите ферменти, влизащи в състава на окислително-възстановителните ензими (флавонопротеиди), които се включват в окисляването на мастните киселини и други важни биохимични процеси.
 

Флавиновите ферменти участват в процеса на обмяна на енергия, въглехидратите, белтъчините, поддържат и спомагат нормализирането на функциите на нервната, хранителната, сърдечно-съдовата система, участват в кръвотворчеството – повишават съдържанието на хемоглобин в кръвта. Те са част от състава на зрителния пурпур (родопсин), който защитава ретината на очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.


Като свободна форма витамин В2 влиза в състава на ферментите, вещества, които ускоряват биохимичните реакции в организма. Намира се в ретината, урината и кърмата.


Дневна потребност от витамин В2
Организмът има нужда от 2-3 мг витамин В2 на ден. При приемането с храната витаминът се абсорбира от стомашно-чревния тракт и постъпва в кръвта. С кръвта се разпространява в организма и достига до клетките. Витаминът не се разпределя равномерно по тъканите. Най-много рибофлавин постъпва в сърдечния мускул, черния дроб и бъбреците. От тялото се извежда с урината.

Рибофлавинът прониква през плацентарната бариера и достига плода. Отделя се и с кърмата.

При наличие на хронични заболявания усвояването на витамина е затруднено и непълноценно, което налага неговият повишен прием.

Втора част на материала