Сьомгата, скумрията и прясната риба тон, в които се съдържат омега-3 мастни киселини, могат да предотвратят загубата на зрението при възрастни хора, показват резултати от изследване на института „Джон Хопкинс“ към Училището по медицина в Мериленд.


Учените проследяват храненето на възрастни хора над 65-годишна възраст. Става ясно, че при тези, които редовно се хранят с морските дарове, има по-нисък риск от развиване на дегенерация на макулата, причинена от загубата на клетки в ретината.


Макулната дегенерация е заболяване на ретината, което води до прогресивна загуба на централно зрение.


Учените анкетират 2 400 доброволци на възраст 65-84 г. Тези, които ядат мазни риби, миди и ракообразни - особено раци и стриди - два пъти седмично или по-често, е много по-малко вероятно да развият заболяване на ретината.


Смята се, че омега-3 мастни киселини могат да подобрят защитата на клетките в ретината от увреждане. То може да бъде причинено от слънчевата светлина, случва се постепенно с възрастта.


Отдавна е известно, че омега-3 мастните киселини могат да понижат кръвното налягане, да намалят риска от нарушен сърдечен ритъм, запушване на артерии. Те помагат и за намаляването на нивата на вредните мазнини.