Вирусът на хепатит С (HCV) е водеща причина за чернодробна недостатъчност и за нуждата от чернодробна трансплантация. Освен хепатит (възпаление на черния дроб), този вирус може също така да причини артрит (възпаление на ставите), мускулни болки и слабост и проблеми с кръвоносните съдове. HCV инфекцията често няма симптоми и повечето хора не знаят, че я имат.


Често при инфектираните с хепатит C пациенти се проявяват и ревматологични заболявания. Те могат да се появят преди изясняването на диагнозата за инфекция с хепатит C.


Болките в ставите и мускулите, съчетани с умора, обикновено са първите и най-често срещаните оплаквания. По-рядко се наблюдават подуване на ставите и възпаление на кръвоносните съдове (васкулит).Какво причинява ревматологичните заболявания, свързани с HCV?


Болката в ставите и мускулите може да бъде причинена от самата HCV инфекция. Инфекцията активира имунната система на тялото, която се бори срещу вируса. Имунният отговор може да причини голямо разнообразие от проблеми, които се изявяват с течение на времето. Те може да варират от артрит до бъбречна недостатъчност.


Как се диагностицират ревматологичните заболявания, свързани с HCV?


Първото препятствие при диагностицирането на HCV-свързаното ревматологично заболяване е самото откриване на инфекцията. Симптомите на HCV-инфекцията често липсват, така че лекарят трябва да знае за връзката между хепатит С и ревматологичните заболявания, за да знае какви изследвания да проведе.

 

NEWS_MORE_BOX


Диагнозата за HCV се прави чрез откриване на антитела срещу вируса в кръвния серум. След това втори кръвен тест за откриване на вируса в кръвта потвърждава диагнозата. Този кръвен тест позволява да се определи вирусната репликация. Колко бързо вирусът прави копия е знак за това колко активен е вирусът.

 

След като се потвърди диагнозата за HCV, диагностицирането на свързаното с HCV ревматологочно заболяване е сравнително лесно.


Как се лекуват ревматологичните заболявания, свързани с HCV?


Справянето със ставните проблеми, причинени от HCV става чрез лекарства, които се използват за лечение на други форми на артрит. Някои от тези лекарства обаче могат да имат токсично въздействие върху черния дроб или да влошат вирусната инфекция. Затова лечението трябва да бъде проведено внимателно.