Какво представлява инфекцията с HIV и какви са нейните ревматологични прояви?

HIV-инфекцията и СПИН се причиняват от човешкия имунодефицитен вирус. Инфекцията се характеризира с прогресивно увреждане на функциите на имунната система на организма, водещо до развитието на опортюнистични инфекции (причинени от микроорганизми, които имунната система на здрав човек може да пребори лесно) и злокачествени заболявания.

 


СПИН - синдром на придобита имунна недостатъчност, е крайната фаза на инфекцията.
При голям брой хора, инфектирани с HIV, се наблюдават проблеми с мускулно-скелетната система. HIV-инфекцията може да доведе до ревматични нарушения, включително болки в ставите, артрит, мускулни болки, слабост и умора. Извънставните прояви като увеит (възпаление на очите) могат да се появят и при пациенти с HIV, с прояви на артрит. Често тези симптоми се изявяват преди пациентът да е диагностициран с инфекцията.


Кои са ревматологичните прояви на HIV?

Някои заболявания на ставите и мускулите могат да се дължат на HIV-инфекция. Много от тези ревматични заболявания причиняват болка, възпаление и подуване.
Болката в ставите, меките тъкани около ставите и мускулите често са първите и най-честите ревматологични оплаквания и се наблюдават при около 5% от HIV-позитивните пациенти.


По-редките ревматични заболявания, които могат да възникнат при хора с HIV включват:

 

  • Инфектирани стави (септичен артрит), мускули (миозит) и кости (остеомиелит);
  • Псориатичен артрит;
  • Реактивен артрит;
  • Полимиозит (възпаление на мускулите);
  • Фибромиалгия (заболяване, при което се изпитват мускулни и ставни болки и хронична умора);
  • Васкулит (възпаление на кръвоносните съдове).

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пациентите с HIV могат също да развият проблеми със ставите, меките тъкани, мускулите или костите от лекарствата, които вземат, за да контролират инфекцията на вируса. Тези проблеми включват подагрозен артрит, теносиновит, възпалителна миопатия, остеонекроза, остеопороза и липодистрофия (нарушение в метаболизма на мазнините).


Какви са причините за ревматологичните прояви на HIV?

Свързаните с HIV ревматични заболявания засягат мъжете и жените от всички възрасти и всички етнически групи. Общите рискови фактори за HIV включват незащитен секс и интравенозна употреба на наркотици с общи игли. HIV инфекцията е пряка причина, но други вируси или бактерии могат да играят важна роля при развитието на ревматологични проблеми.


Основните медикаменти, използвани за лечение на СПИН са антиретровирусните лекарства, тъй като HIV принадлежи към групата на ретровирусите. Повечето HIV-свързани ревматични заболявания се повлияват добре при лечението на HIV.