Как ревматоидният артрит засяга сърдечносъдовото здраве?

Автоимунното възпаление, което е характерно за ревматоидния артрит, може да стимулира калцификацияте и втвърдяванете на артериите. Това затруднява притока на кръв и увеличава риска от инфаркт. Установено е, че при възрастните хора с ревматоиден артрит два пъти по-често се наблюдава сърдечна недостатъчност. Освен това, пациентите с ревматоиден артрит са по-склонни към развитие на диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол. Всички тези промени се благоприятстват и от приема във високи дози и продължително време стероидни противовъзпалителни средства. Всичко това повишава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

 


От друга страна, стероидните противовъзпалителни средства, когато могат също да повишат кръвното налягане, допринасят за наддаване на тегло и повишават нивата на холестерола в кръвта. Следователно добрата превантивна грижа е от решаващо значение за качеството на живота на пациентите с ревматоиден артрит.

 

Ключов елемент обаче е индивидуалната и постоянна корекция на противовъзпалителната терапия: колкото по-добре се контролират възпалителните процеси в организма, толкова по-добре са защитени здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо противовъзпалителната диета може да бъде от ключово значение.

 

Експертите съветват пациентите с ревматоиден артрит да обърнат специално внимание на някои симптоми, като повишено задържане на течности, наддаване на тегло или задух при извършване на дейности, които преди не са предизвиквали затруднение.

 

Как да се грижим за здравето на сърцето при ревматоиден артрит?

  • Умерените и редовни физически упражнения са от съществено значение за здравето на сърцето.
  • Контрол на телесното тегло -  това е ключов елемент за предпазване на здравето на ставите, но и на сърцето.
  • Контрол на кръвното налягане - високото кръвно налягане е един от най-големите рискови фактори за сърдечни заболявания.
  • Контрол на нивата на холестерола и триглицеридите.

Как да се храним за по-добро сърдечносъдово здраве при ревматоиден артрит?

Здравословното и балансирано хранене има много важна роля в превенцията. Честата консумация на продукти от бяло брашно, силно преработени храни и червено месо всъщност благоприятства възпалението. От друга страна, много зеленчуци, плодове, ядки, семена и масла, които съдържат здравословни омега-3 мастни киселини, имат противовъзпалителен ефект. Такива са маслиновото, лененото и ореховото масло. Не е препоръчителна консумацията на рафинирани растителни масла от слънчоглед, шафран или царевица, тъй като те осигуряват основно омега-6 мастни киселини, които в излишък благоприятстват възпалението. Високият прием на сол влошава задържането на течности и повишава кръвното налягане. Големи количества сол се съдържат в преработените продукти и консервираните храни. 

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/si-tienes-artritis-reumatoide-vigila-tu-corazon_10628