Първа част на материала
 
 

4. Белодробни проблеми

 
В хода на ревматоиден артрит в белите дробове могат да се образуват фиброзни сраствания - нормалната белодробна тъкан се заменя от нефункционираща съединителна тъкан. Вследствие на възпаление на ципестата обвивка на белите дробове около тях може да се натрупа течност. Всичко това може сериозно да увреди функцията на органа и да доведе до дихателна недостатъчност.
 
 
Риск от белодробни проблеми може да се появи и от употребата на медикамента метотрексат – представител на модифициращи активността на болестта антиревматични лекарства (DMARD).
 
 
Симптоми на белодробни проблеми при страдащи от ревматоиден артрит са суха кашлица и задух. Възможно е те да се проявят, когато дробовете вече са сериозно увредени. При наличие на оплаквания може да се направи рентгенография на гръден кош.
 
 
При хората с ревматоиден артрит е изключително важно контролирането на възпалителните процеси. При наличие на течност в белите дробове, се налага медицинска процедура, определена от лекар. 
 
 
Възможно е и предписването на медикаментозно лечение на белодробните проблеми. 
 

5. Проблеми с притока на кръв: васкулит


 
Засягането на съдовете при ревматоидния артрит се нарича васкулит. То не е често срещано усложнение, риск от развитието му има при по-тежките случаи на заболяването. 
 
 
Поради възпаление на кръвоносните съдове е възможно прекъсване на притока на кръв, като степента на увреждане зависи от броя засегнати артерии. 
 
 
Според статистиката около 5% от хората с ревматоиден артрит имат васкулит на малките и средни артерии.
 
 
Още по-малка е честотата на случаите на възпаление на големите артерии. То обаче може да доведе до нервно увреждане на нервната система, вътрешните органи, загуба на функцията на ръцете или краката.
 
 
В зависимост от това кои съдове са засегнати, васкулитните поражения могат да се изявят навсякъде, но най често се наблюдават в кожата като пурпура или язви. Наблюдавайте за такива в областта на върховете на пръстите и за червени, болезнени рани около ноктите.
 
 
Макар и по-рядко, болките в стомаха могат да са признак за увреждане на вътрешните органи.
 

6. Депресия

 
Депресията се изразява с продължително чувство на тъга, което пречи на работоспособността, съня, ученето, храненето и други дейности. Скорошно проучване показа, че ревматоидният артрит увеличава риска от депресия. Повече от 10% от участниците имат умерени до тежки симптоми на депресия. Само 4% от тях разговарят със своя лекар за този проблем.
 
 
Най-честите симптоми на депресия са: изпитване на чувство на тъга, тревожност, празнота, безнадеждност, безполезност и вина, загуба на интерес за извършването на всякакви дейности и хобита, безсъние, проблеми с концентрацията или при взимане на решения.
 
 
Употребата на антидепресанти и провеждането на терапия могат да облекчат симптомите на депресия.
 
NEWS_MORE_BOX

7. Остеопороза

 
Хората с ревматоиден артрит имат повишен риск (от 2 до 4 пъти) от остеопороза по няколко причини. Първо - ревматоидният артрит сам по себе си може да доведе до загуба на костна маса. Тя може да се дължи и на употребата на някои медикаменти, например стероиди. 
 
 
Болката, свързана с ревматоидния артрит, може да доведе до намалена физическа активност, което от своя страна увеличава риска от остеопороза.
 
 
Обикновено в ранните етапи на заболяването не се проявяват никакви признаци на остеопороза. С напредване на болестта обаче могат да се появяват болки в гърба, изгърбена поза, фрактури. 
 
 
Част от лечението и предотвратяването на остеопорозата включва спазването на здравословен хранителен режим, богат на калций и витамин D; натоварващи упражнения като ходене или вдигане на тежести; отказване на тютюнопушенето и ограничаване на алкохол.