Ревматоидният артрит е хронично, прогресиращо и инвалидизиращо автоимунно заболяване, което води до възпаление, отичане и болка на ставите, тъканите около тях и други органи. Ревматоидният артрит обикновено засяга малките стави на дланите и китките, ходилата и глезените, но може да се прояви при всяка една става в организма. Специфична особеност е, че засяга ставите симетрично, тоест болката е налична при пръстите на двете ръце например.

При този артрит имунната система атакува синовиалната мембрана, покриваща вътрешната страна на ставната капсула, в която се срещат две надлъжни кости. Това води до възпаление и подуване на ставата. За разлика от други форми на артрит, при ревматоидния то е болезнено, а самият възпалителен процес с течение на времето води до ерозия на костите и деформация на ставата. Процесът е необратим.

Като системно заболяване ревматоидният артрит се отразява на общото състояние на организма и може да засегне други органи на тялото. За него е типично да се наблюдава повишаване на телесната температура. Заболяването може да причини възпаление на белите дробове и плеврата, да обхване тъканите около сърцето - перикардит, да доведе до специфични кожни и очни промени, изменения на кръвоносните съдове и дори кръвта - анемия, намаляване на броя на белите кръвни клетки и от там на уголемяване на далака.

Страдащите от ревматоиден артрит обикновено се оплакват от скованост в ставите, която е силно изразена сутрин. Характерно за него е обаче, че се изпитва обща отпадналост и умора.

Заболяването се отличава с големи периоди на ремисия и активност, като изявата на симптоматиката се появява внезапно – например засегнатият си ляга вечер напълно здрав, без никакви признаци на заболяване и се събужда със силни болки и скованост на другия ден.

Всеки пациент е засегнат по различен начин. Ревматоидният артрит прогресира бавно и коварно, като сковаността се заменя с изпитване на болката при движение на засегната става. С течение на времето пациентът започва да се оплаква и от болка в други стави. Възможно е болка да се изпитва едновременно в пет стави по едно и също време.

Най-често засегнати са ставите на пръстите, средните и основните, китките, раменете, лактите, колената глезените, но не и гръбначният стълб, с изключение на късния стадий.

NEWS_MORE_BOX


 

Какви са специфичните белези на ревматоидния артрит накрато:


 

 • Сутрешна скованост, която често продължава повече от час. При останалите видове артрит сковаността изчезва до този срок. Оплакванията от този характер продължават за дълъг период от време, месеци.
 • Въпреки че болка се изпитва през цялото време, тя е най-силна сутрин.
 • Кожата над засегната става е топла, зачервена, мястото отекло и чувствително на допир, изпитва се болезненост. Пациентите споделят за епизоди на силно затопляне на ставите в най-болезнените периоди.
 • 80% от пациентите с ревматоиден артрит имат анемия.
 • Неспецифичните симптоми на ревматоиден артрит наподобяват тези на заболяване от грип: изпитва се обща умора, леко повишаване на температурата.
 • При един на четирима се наблюдават специфични кожни образувания, възли, най-често на ръцете по лактите и по продължение до китките.
 • Възпалението може да засегне слъзните, слюнчените жлези, ларинкса, като при последното гласът става дрезгав.


Някои други факти

 • Заболяването се проявява най-често между 40 – 60-годишна възраст, макар че не са изключени случаи на по-млада и по-късна възраст, включително и деца. Два-три пъти повече засегнати са жени, като 5% от жените над 55-годишна възраст са с ревматоиден артрит. До 2% от общото население на света страда от това заболяване.
 • При пушачите се среща 4 пъти повече от непушачите.
 • При тези пациенти се отчита повишен риск от сърдечен пристъп.
 • Заболяването води до сериозни деформации и загуба на способността на движение.
 • Възможно е ревматоидният артрит да се активира през есенния сезон.