Какво представлява рецидивиращият полихондрит?

Рецидивиращият полихондрит е рядко дегенеративно заболяване, характеризиращо се с повтарящо се възпаление на хрущялните структури. Нарушението на хрущялната тъкан може да засегне всяко място в тялото, където има хрущял - най-вече ушите, носа, ларинкса и трахеята, а освен тях може да бъдат засегнати още и очите, ставите, централната нервна ситема, кожата, сърдечно-съдовата система и др.


Какви са симптомите на рецидивиращия полихондрит?


Симптомите на рецидивиращия полихондрит обикновено започват с внезапна поява на болка, чувствителност и подуване на хрущяла на едното или и двете уши. Това възпаление може да се разпространи до месестата част на външното ухо, като я накара да се стесни.

 

Пристъпите на заболяването могат да продължат няколко дни до седмици, преди да изчезнат. Възпалението на средното ухо може да предизвика запушване на евстахиевата тръба. Повтарящите се пристъпи на състоянието могат да доведат до загуба на слуха.


Назалният хондрит може да се прояви чрез колапс на хрущяла на носа, което да доведе до деформация, кръвотечение от носа, задух, оток.


Възможно е възпалението на големи и малки стави. Класическите симптоми на болка и подуване са подобни на тези при артрит.


Засягането на хрущяла на ларинкса и бронхите може да предизвика дихателни и речеви затруднения.


Възможни са нарушения на сърдечните клапи.


Рецидивиращият полихондрит може също да предизвика възпаление на бъбреците и дисфункцията им.


Каква е причнината за рецидивиращия полихондрит?

Точната причина за рецидивиращ полихондрит не е известна. Смята се, че е автоимунно заболяване. Автоимунните заболявания са група състояния, които се характеризират с хиперактивност на имунната система и възникват, когато естествените защитни механизми на организма срещу чужди агенти започнат да атакуват здрава тъкан по неизвестни причини.

 

Някои случаи могат да бъдат свързани с анормални реакции на серумни антитела срещу тиреоглобулина, париеталните клетки, надбъбречните жлези или щитовидната жлеза и др.

 

Симптомите на рецидивиращ полихондрит могат да възникнат, когато автоантителата атакуват хрущяла.

 

Някои учени смятат, че рецидивиращият полихондрит може да бъде причинен от имунологична чувствителност към колаген тип II - вещество в кожата и съединителната тъкан.