Каква е пропорцията на засягане при рецидивиращ полихондрит?

Рецидивиращият полихондрит засяга еднакво мъжете и жените. Симптомите обикновено започват между четиридесетата и шестдесетата година от живота.


Как се прави диференциална диагноза за рецидивиращ полихондрит?


Съществуват други нарушения, които са клинично подобни на рецидивиращия полихондрит и техните прояви трябва да бъдат взети под внимание при поставянето на диференциална диагноза:


Ревматоидният артрит е заболяване с неизвестен произход, което има връзка с автоимунните процеси. Това разстройство може да наподоби симптоми на рецидивиращия полихондрит, защото също се характеризира с нарушение на храненето, умора, болезнени и деформирани стави, сутрешна скованост главно в ръцете, коленете, краката, челюстта и гръбначния стълб. Веднъж засегнати, ставите на пациента остават болезнени в продължение на седмици, месеци или дори години.


Специфичното за ревматоидния артрит е симетричното засягане на ставите.


Остеоартрит се развива, когато възстановяването на хрущяла не върви в синхрон с дегенерацията. Това може да се случи в резултат на травма на костните или при засягане от ставни заболявания.


Остеоартритът може да се обърка с рецидивиращ полихондрит, тъй като представлява дегенеративно заболяване на ставите с неизвестен произход, характеризиращо се със загуба на хрущял, деформации на костите със стави, като може да настъпи прорастване на костни израстъци - остеофити.


Най-характерната черта на остеоартрита е появата му при хора в напреднала възраст.


Болестта на Бехчет е възпалително заболяване, което засяга редица органи. Най-постоянният симптом е на орални и генитални язви.


При болестта на Бехчет възниква възпаление на очите и ставите, подобно на полихондрита. Също така кръвоносните съдове, централната нервна система и стомашно-чревният тракт също могат да бъдат включени. Проявите траят от една седмица до един месец и могат да се повторят спонтанно.


Някои симптоми при болестта на Бехчет могат да се появят най-късно няколко години след началото на заболяването, което обикновено настъпва между 20 и 30 годишна възраст. Засегнати са два пъти повече мъжете, отколкото жените.


Диагнозата за рецидивиращ полихондрит се поставя чрез снемането на анамнеза и извършването на физикален преглед. Могат да бъдат направени лабораторни изследвания, както и образна диагностика като: ехография, рентгенография, магнитен резонанс и компютърна томография за установяването на локализацията и тежестта на уврежданията.


Какво е лечението за рецидивиращ полихондрит?

Лечението на рецидивиращия полихондрит обикновено включва прилагане на кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни лекарства. В екстремни случаи може да се препоръчат лекарства, които потискат имунната система. В най-тежките случаи може да е необходима подмяната на сърдечни клапи или поставяне на дихателна тръба (трахеотомия) при колапс на дихателни пътища.

 

2899