Предходна тема - фарингитът не е изолирано заболяване

 

Ретрофарингеалното пространство е тясно пространство, което отделя лигавицата на гълтача и лежащите под нея тъкани от шийната част на гръбначния стълб.


Ретрофарингеалният абсцес представлява тежък възпалителен процес с натрупване на гной в това пространство.


Обикновено се развива вследствие на растеж на микроорганизми, предимно бактерии, които по лимфен път попадат в ретрофарингеалното пространство от първична инфекция извън него.


Среща се предимно при малките деца. Причината е, че ретрофарингиалното пространство (зад гълтача) е покрито с рехава съединителна тъкан с лимфни възли, които са максимално изразени в детска възраст. След 4-5 годишна възраст тези лимфни възли се редуцират.


Симптомите са – болки при гълтане. Болките правят детето неспокойно, плачливо, сънят е нарушен.
Кърмачетата отказват да сучат, кашлят, връщат мляко през носа. Симптомите зависят и от защитните сили на организма и локализацията на абсцеса.


Появяват се проблеми с дишането, цианоза. При абсцес на носоглътката е характерно носово говорене. Смутено е носното дишане. Това означава, че локализацията на ретрофарингеалния абсцес е горна – назофарингеална.


При средна (мезофарингеална) локализация на абсцеса се развива стягане на входа на ларинкса, което затруднява дишането (ларингеален задух). Възникват хрипове. Прогресът на болестния процес може да доведе до симптоми на асфиксия (задушаване).


При долна (хипофарингеална) локализация са засегнати хранопроводът и трахеята, те са притиснати. Храненето и дишането стават почти невъзможни. Температурата е висока до 40 °С. Влошава се сърдечната дейност. Детето може да изпадне в състояние на сепсис.


При прегледа се вижда кръгло или овално отичане на едната страна на задната стена на гълтача. Прегледът чрез палпация дава ценна информация. При опипване на подутината по задната стена на гълтача при фарингоскопия, тя флуктуира. Използва се хипофарингоскопия и епифарингоскопия за установяване на долна и горна локализация на абсцеса.


При вторичен ретрофарингеални абсцес се наблюдават  изменения на гръбнака, не е възможно въртенето на главата настрани, вратът се чувства вдървен.


Прогнозата зависи от навременното поставяне на правилна диагноза и адекватно лечение.Лечението е отсраняване на гнойта по хирургичен път. Назначава се антибиотична терапия.

 

Следваща тема - какво е парафарингеален абсцес?