Един от факторите за развитието на макулодистрофията, проявяваща се с възрастта, е вирусно инфектиране на организма, стига до заключение американски изследователски екип с ръководител Ричард Дикс.

Макулодистрофията е заболяване, което се дължи на увреда на централното поле на ретината на очите. То е причина за нарушено централно зрение и слепота. Смята се, че заболяването е възрастово обусловено и се проявява след 60 години.

Американският екип съсредоточава научната си дейност върху „влажната“ макулодистрофия, при която се получава разрастване на кръвоносните съдове и натрупване на течност под ретината.

В началния стадий на това заболяване засегнатите се оплакват от затъмнено виждане, изкривени образи, понижена яркост на цветовете, „изпадане“ на букви. Централното зрение се влошава постепенно. В по-напреднал стадий се образува петно посредата на ириса и зеницата. Лекува се успешно с помощта на препарати, потискащи образуването на нови кръвоносни съдове. Въпреки че не се отчита пълна загуба на зрението, заболяването засяга сериозно качеството на живот.  

Изследователите установяват, че фактор за развитието му, се явява и цитомегаловирусната инфекция. Цитомегаловирусът принадлежи към групата на херпесните вируси. Обикновено срещата с него се осъществява в първите пет детски години и голям процент от случаите заразяването остава безсимптомно или неразпознато. Както за останалите херпесни заболявания, лечение, което да унищожава вируса, не е открито. То може да бъде само симптоматично. Вирусът остава в латентно състояние до края на живота, като може да се изяви при спад на имунната система.

Отслабване на имунитета обаче се наблюдава и с напредване на възрастта, а ученият открива, че цитомегаловирусът влияе на макрофагите, като ги провокира да произвеждат повече от протеин, имащ отношение към образуването на кръвоносните съдове – съдово-ендотелен растежен фактор VEGF.

Като фактори за макулодистрофията досега се разглеждаха само генетичния фактор, прекомерната консумация на мазнини и тютюнопушенето.

Работата на д-р Дикс е представена в сп. PLoS Pathogens.