Какво представлява респираторната ацидоза?

Респираторната ацидоза представлява сериозно медицинско състояние, което възниква, когато белите дробове не могат да отстраняват достатъчно въглероден диоксид, произведен в тялото при нормален метаболизъм. Кръвта се подкиселява, което води до все по-сериозни симптоми, от сънливост до кома.


Респираторната ацидоза е спешно състояние в медицината, изискващо бърза диагноза. Лечението може да включва механична вентилация и дългосрочно контролиране на основните причини за състоянието.Какви са симптомите на ацидозата?

Когато нивата на въглероден диоксид са увеличени, мозъкът изпитва повишен кръвен поток, което води до специфично увреждане и симптоми. Освобождаването на катехоламини хормони, произвеждани от надбъбречните жлези по време на стресови ситуации, може допълнително да доведе до оплаквания като зачервяване на кожата, изпотяване и сърдечна дисфункция. Най-честите симптоми, свързани с респираторна ацидоза са:

 • Сънливост;
 • Умора;
 • Летаргия;
 • Объркване;
 • Кома;
 • Тревожност;
 • Психоза;
 • Главоболие;
 • Недостиг на въздух;
 • Тремор (треперене на мускулите);
 • Неспособност за поддържане на стойката на част от тялото;
 • Припадъци;
 • Топла и зачервена кожа;
 • Изпотяване

Не е необходимо всички от тези симптоми да са налице, за да бъде диагностицирана респираторна ацидоза и някои оплаквания възникват по-рано, докато други могат да се развият, ако състоянието напредне. Например, в началото човек със състоянието може да бъде сънлив, преди да стане по-летаргичен и в крайна сметка да не реагира и да изпадне в коматозно състояние.


Тежката респираторна ацидоза е спешно състояние и изисква незабавна медицинска помощ. Ако не бъде лекувана ацидозата, могат да възникнат сериозни усложнения, включително органна недостатъчност, шок и дори смърт.


Какви са причините за респираторна ацидоза?

Респираторната ацидоза възниква, когато дишането се увреди до степен, в която е компрометирана способността за отстраняване на въглероден диоксид от белите дробове. При хиповентилация се повишава концентрацията на въглероден диоксид в кръвта и се намалява нивото на pH на кръвта. Тези промени могат да настъпят остро при внезапно заболяване или да се дължат на хронични, продължителни заболявания.


Въглеродният диоксид в белите дробове се разтваря във вода, при което се образува въглеродна киселина, която се дисоциира на хидрогенкарбонатни йони и водородни йони, което ефективно намалява нивото на pH на кръвта, като я прави по-киселинна.


Алкално-киселинно равновесие на тялото обикновено е с pH между 7,35 до 7,45. Когато pH (водородният показател ¬ показател за киселинността или алкалността на даден воден разтвор) падне под 7,35, това е известно като ацидоза (или ацидемия, отнасяща се до киселинност в кръвта), ако pH надвиши 7,45, това се нарича алкалоза (или алкалемия, отнасяща се до алкалност в кръвта). Балансът може да бъде променен от степента на издишване или издишване на въглероден диоксид.

 

Алкално-киселинното равновесие може също да бъде повлияно от промени в метаболизма, които влияят върху производството на въглеродна киселина, или екскрецията на бикарбонат през бъбреците. Има два вида респираторна ацидоза:


Остра респираторна ацидоза, когато нивата на въглероден диоксид могат да се повишат много бързо поради остро състояние, което нарушава алкално-киселинното равновесие, като  инсулт, задавяне, пневмония или предозиране с лекарства.


Хронична респираторна ацидоза, когато за по-дълъг период от време бъбреците частично стабилизират баланса чрез механизми като повишена екскреция на въглеродна киселина. Докато поддържането на този баланс може да помогне за известно време, може да настъпи момент, когато тази компенсация става неадекватна. Това може да бъде причинено от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), мускулни нарушения или тежки скелетни дефекти на гръдния кош.


Респираторната ацидоза може да възникне по множество причини. Ако мозъчният ствол не успява да поддържа нормално дишане, дихателните пътища са блокирани, белодробната тъкан не изпълнява своите функции, има неадекватна перфузия на кръвта или нарушение на дихателните мускули, може да се развие респираторна ацидоза.


Центърът на дишането в мозъчния ствол генерира сигнал, който кара белите дробове да се разширяват и свиват чрез активиране на дихателните мускули (особено диафрагмата). Докато диафрагмата се свива, тя се изтегля надолу и белите дробове се пълнят с въздух, а докато се отпуска, белите дробове се изпразват пасивно. Ако центърът на дишането в мозъчния ствол е повреден, дишането може да бъде компрометирано. Възможно увреждане може да възникне в условията на:

 • Вещества, които потискат дишането (наркотици, бензодиазепини и алкохол);
 • Предозиране на наркотици;
 • Увреждане на гръбначния мозък;
 • Удар;
 • Тумор;
 • Травма

Тези аномалии обикновено причиняват и други симптоми, често засягащи съзнанието и допринасящи за липса на реакция или кома в по-тежки случаи.


Библиография:
Patel, S, Sharma S. Physiology, respiratory acidosis
Johnson RA. A quick reference on respiratory acidosis
Milton S. Hershey Medical Center. Respiratory acidosis