Рехабилитацията след прекарани респираторни инфекции е метод, който е разработван с години, но, за съжаление, прилагащ се все по-рядко през последните десетилетия. С пандемичното разпространение на SARS-CoV-2 при немалък процент от пациентите, прекарали инфекцията, се наблюдава дълъг период на възстановяване и намален белодробен капацитет. Това от своя страна се отразява значително на ежедневната дейност на засегнатите лица, поради което допълнителни рехабилитационни грижи позволяват по-бързото връщане към състоянието преди преболедуване.


Най-честите усложнения са продължителна кашлица, проявата на задух, дори и при минимални усилия за дълъг период от време. Освен това напрежение и дискомфорт в областта на гърдите.


Протичането на инфекцията може да бъде строго индивидуално, но симптомите при бавния възстановителен процес да бъдат сходни и в някои случаи дори да са налице трайни поражения върху някои органи. При някои пациенти коронавирусът оставя трайни „следи“, като например фиброзни промени в белите дробове, които водят до намаляване на функционалната тъкан. Процесът се нарича пневмофиброза и развитието му в по-големи размери води до трайни негативни последици за целия организъм.Процедури и техники за подобряване нормалната белодробна функция

Терапевтичните масажи минимизират негативните последици от вируса, както и общата слабост на организма. Андулацията е метод за раздвижване на телесните течности в тялото, чрез вибрационни импулси достигащи дори на клетъчно ниво. Представлява ефективен метод за интензивно стимулиране на ендогенните механизми в тялото за самовъзстановяване.


Вибрационният масаж подобрява храненето на клетъчно ниво и микроциркулацията, а освен това стимулира процесите на отделяне на отпадни продукти от обмяната на веществата.


Постига се детоксикация чрез стимулиране на лимфния поток, като по този начин се пречиства и намалява киселинното съдържание в тъканите, което се натрупва при възпаление.


Прилагането на водни процедури, като водата се обогатява и с магнезий, позволяват отпускане на напрегнатата мускулатура. Магнезият е единственият микроелемент, който може да прониква през кожата, като навлиза директно в клетките. Прибавянето на магнезий към минералната вода във хидромасажните вани е от изключително значение за функцията на целия организъм.


Прилагат се още и етерични масла – както локално с втриване в кожата, така и инхалаторно. Различни билки също имат своето значение – като мента, мащерка.


Назначаването на диета има за цел засилване на противовъзпалителните процеси, като се повишат защитните сили на организма, за да се ускори възстановяването му. Диетата включва калорична храна и засилен прием на течности с високо съдържание на витамини и минерали. Енергийната стойност на диетата е около 2900-3100 калории на ден.


Дихателната гимнастика е от ключово значение, тъй като капацитетът на белите дробове често е значително ограничен. Освен това в съвремието нашето дишане е по-повърхностно, което допълнително затруднява оксигенацията. В програмата се залагат упражнения за стимулиране на диафрагмално дишане. Освен това се изпълняват в комплекс и целенасочени физически упражнения за подобряване на общия тонус на организма.


Билковата сауна е друг метод за подобряване на състоянието на белите дробове. Тя се прилага със значително по-ниска температура, която я прави подходяща за многократно използване с удължен престой - до 30 минути. Предимствата са естествена инхалация на сухи билки - нагрети достатъчно, за да отделят етерични масла.


Други подходящи методи са тренировки на ходеща пътека, инхалации в комбинация с медикаментозно лечение при необходимост, облъчване с кварцова лампа, велотренировки и други.
 

Източник:

Rehabilitation and COVID-19, World Health Organization