Разширените вени на краката ангажират близо 40% от населението, предимно представителите на нежния пол. Това заболяване започва развитието си като козметичен дефект - лилава „мрежичка“, а в последствие се наслагват умората, болката в краката и отоците около глезените. За съжаление, варикозната болест на долните крайници често остава пренебрегвана, недиагностицирана и нелекувана, което води до сериозни последици.
В тази статия ще ви запознаем както със стандартните, така и с новите методи на лечение на разширените вени.
 

Можем ли да профилактираме появата им?

Една от първите стъпки в справянето с този здравословен проблем е движението. То ще стимулира придвижването на кръвта в съдовете, а съкращението на мускулите на краката подпомага работата на вените. За дамите от голямо значение са обувките и панталоните, които носят. Любимите високи токове и тесни дънки могат само да задълбочат проблема. Носете по-свободни дрехи, които не затрудняват кръвообращението в долните крайници.
Винаги когато започнете да усещате тежест в краката, е добре да ги масажирате, за да се раздвижи кръвта. Много е важно масажните движения да се правят в посока от долу нагоре, тъй като това засилва притока на кръв към сърцето.
 

Първи стъпки в справянето с проблема

Съществуват някои билки, които природата предлага за облекчаване на болката, за подсилване на стените на съдовете и спадане на отока и напрежението в краката. Такива са жълт кантарион, лавандула, мента, розмарин, цветове от див кестен, пъпки от бреза, бял люляк, коприва и други. Прилагат се най-често под формата на компреси.
 
От голяма полза за лечението на варикозните вени, е носенето на медицински еластични чорапи. Те се оказват непрекъснат натиск върху краката, като подпомагат мускулите и вените в изпомпването на кръвта в посока към сърцето. Силата на компресия, която чорапите упражняват, се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от тежестта на състоянието. 
 
Към консервативното лечение спадат и лекарствата, които имат за цел да се профилактира появата на евентуална венозна тромбоза. Все пак не бързайте да посягате към тях, тъй като те могат да нанесат поражения не само върху стомаха Ви, но и върху сърдечната дейност и черния дроб. Обичайните медикаменти, които се предписват, са детралекс, флебодия, ендотелон и др.
 
NEWS_MORE_BOX
 

При липса на достатъчно добър отговор към консервативното лечение, както и при по-тежките случаи, се налага прилагането на по-инвазивни процедури:


 

Склеротерапия- тази процедура е подходяща за малките и средни по размер разширени вени. В тях се инжектира специален разтвор, който „циментира“ стените на повредените вени. Така те се изключват от кръвообращението, а потокът се насочва към по-здрави съдове. 
 
Eндоваскуларната лазерна аблация - при тази процедура, в разширената вена се въвежда тънка, гъвкава тръбичка (катетър), чийто връх се нагрява силно и под действие на топлината вената се свива и запечатва. Обикновено тази процедура се провежда при по-големите разширени вени.
 
От 2010-та г. насам в България е натрупан опит с един нов метод за лечение на варикозните вени. Това е лазерната терапия, при която се използва специален накрайник за перкутанно (през кожата) лечение на повърхностните разширени съдове. Процедурата е съвсем проста, не се изисква упойка, а само локално обезболяване чрез постоянно охлаждане с лед или чрез препарати, намаляващи сетивността на третираната област, нанесени върху кожата час преди началото на процедурата. Този иновативен метод има следните предимства: безболезнен, без нараняване на целостта на кожата, бърз, не е необходима предварителна подготовка на пациента, без болничен престой, запазена трудоспособност веднага след процедурата, задоволителен козметичен резултат.
 
Флебектомия - оперативно премахване на вените. След такава интервенция се носи компресиращо бельо в срок до 2 години.
 
Съществува многообразие от лечебни методи за справяне с хроничната венозна недостатъчност. Прибягването към всеки един от тях трябва да е предварително консултирано с лекар. В зависимост от възрастта на пациента, неговите хранителни и двигателни навици, степента на развитие на болестта и усложненията, се изготвя индивидуален лечебен план за постигане на възможно най-добрите резултати.