Най-честата причина за образуването на разширени вени е застоялият начин на живот и професия, която е свързана с продължителен стоене на едно място. Какви други причини същестуват за появата на разширени вени?

 

Разширените вени приличат на издути синкави въжета, които минават непосредствено под кожата. Те могат да се появяват навсякъде по тялото, но най-често засягат краката и стъпалата. Видимите оточни - понякога заобиколени и от звезди, представляващи кръвонапълнени капиляри - се определят като повърхностни разширени вени.  


 

Съществува вариант, при който се развива и дълбоки разширени вени. Това са вените в крайниците, които се намират в дълбокия мускулен слой, най-често на краката. Те са сравнително по-опасни, защото са предпоставка за кръвен застой и венозна тромбоза, която по хода на големите венозни съдове може да достигне сърцето или мозъка и да предизвиква реакции на остра исхемия.

 

За да придвижват богата на кислород кръв от белите дробове до всички тъкани и органи в тялото, артериите имат дебели слоеве от мускулна или еластична тъкан в стените си. За да се върне кръвта обратно в сърцето и белите дробове за нейното насищане с кислород, транспортът се осъществява по хода на вените. Тъй като тяхната стена е лишена от мускулни влакна, както са артериите, тяхната еднопосочност на движение се определя от дейността и контрактилитета на околните за вените мускули в крайниците и малки еднопосочни клапи, разположени в самите вени, които не позволяват обратно връщане на кръвта.

 

Разширяването на вените е резултат от хронично повишаване на кръвното налягане. В такива условия стените на вените се разширяват, което затруднява възможността на клапите да се затварят плътно. Това от своя страна нарушава еднопосочността на движение на кръвта във вените отдолу нагоре и тя се задържа ретроградно във венозните съдове на крайниците. Така вените постепенно се издуват и кръвонапълват, което е предпоставка за развитие на тромбоза.

 

Това състояние се провокира основно при повишаване на кръвното налягане в артериите и вените в крайниците или в областта на корема. Най-честите причини за повишаване на кръвното налягане са затлъстяване, бременност и продължително стоене в изправено положение.

 

Друга честа причина за разширени вени е обстипацията – запек, както и туморните образувания в областта на корема. Заседналият и статичен начин на живот са предпоставка за поява на разширени вени, защото мускулният тонус намалява, което от своя страна нарушава способността им да изтласкват кръвта нагоре по кръвообращението към сърцето. Вероятността за поява на разширени вени нараства експоненциално с възрастта. Причината за това е, че стените на съдовете отслабват и губят своята здравина с напредване на годините.

 

Отдавна е отречен фактът, че седенето с кръстосани крака е причина за разширени вени, но е доказано, че може да влоши вече съществуващите такива.

 

Каква е клиничната картина на разширени вени?

Забелязват се издадени тъмносини кръвоносни съдове, най-вече в областта на краката и стъпалата. Те могат да бъдат болезнени, чувствително, тежки или парещи. Често се придружават от подуване в глезените или стъпалата след стоене за известно време.

NEWS_MORE_BOX

 

Повърхностните разширени вени са изпъкналите, наподобяващи въжета синкави вени. Болката и тежестта в някои крайници, понякога с изразен оток, но без изпъкване или видима синя вена на повърхността на кожата, може да са признак за появата на дълбоки разширени вени.

Често кожна реакция за силно разширените вени в много влошен стадий на развитие е появата на лющеща се кожа с променен избледнял цвят, кожни ранички и постоянна или флуктуираща се болка, тоест такава, която се появява от време на време.

 

Лечението за този тип проблем е прилагането на медикаменти като аспирин и ибупрофен за овладяване на болков синдром и предпразване от развитие на тромбоза.

 

Друго важно условие при появата на разширени вени е да се правят често упражнения за крака, които да увеличават мускулния тонус. Той е основен и помага за овладяване на проблема чрез изтласкване на кръвта нагоре по кръвообращението.