В България варикозната болест на долните крайници засяга около 30% от населението, но само 1% от пациентите се лекуват активно. Среща се 3 пъти по-често при жените. Най-често варикозно разширените вени се появяват в областта на прасците, но могат да засегнат целите долни крайници. Заболяването се характеризира с неравномерно разширяване и “змиевидно” нагъване на подкожните вени на краката. Много хора търсят лекарска помощ предимно възприемайки ги като чисто козметичен проблем, без да си дават пълна сметка за сериозните последици, които биха могли да възникнат при прогресирането на болестта.
 

Как се поставя диагнозата?

От огромно значение за правилното поставяне на диагнозата „варикозна болест на долните крайници“, е внимателният преглед на болния. Необходимо е подробно запознаване с неговите оплаквания, тъй като е възможно те да са резултат от друго заболяване. Вените се преглеждат както в легнало положение, така и в изправено.
 
Лабораторните изследвания не са специфични за установяване на разширени вени. При наличие на възпаление (тромбофлебит), промяната в кръвните изследвания не е характерна. Тя се изразява основно в поява на повишаване на левкоцитите и ускоряване на утайката на еритроцитите (СУЕ).
 
Най-добра информация за проходимостта на дълбоките вени и състоянието на клапите им дава Дуплекс сонографията. С нейна помощ може да се открие евентуално и наличието на тромби в съдовете. Това е бърз, безболезнен, безвреден и ефективен метод за изследване чрез използване на ултразвук. Венозната ехография е от съществено значение за изясняване на патологичната картината на съдовото заболяване. Въз основа на специфичните оплаквания, находката от изследванията, резултатите от допълнителните тестове, целите и предпочитанията на пациента става възможно изграждането на индивидуален терапевтичен план.
 
Друго изследване, но инвазивно, е венографията (флебографията). При нея в една от вените по гърба на стъпалото се инжектира контрастно вещество. След това, с помощта на рентгеново лъчение се визуализират венозните съдове.
 
Флеботонометрията представлява - измерване на венозното налягане чрез пункция (убождане) на вена на гърба на стъпалото.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Високо специфичен, но и доста скъп метод, е венографията с магнитен резонанс. Тя се прилага в случаите, когато оценката на венозната система не може да се извърши с останалите методи.
 

Може ли да се предотврати появата на варикозни вени?

Няма средство или метод, чрез който да се отстрани напълно възможността за развитие на разширени вени.
 
Въпреки това, подобряването на мускулния тонус и циркулацията на кръвта в краката, може да намали риска от развитие на заболяването. Повишаването на двигателната активност тонизира мускулатурата на долните крайници и улеснява изпомпването на кръвта от вените.
 
Препоръчват се още контрол над телесното тегло, спазването на хранителен режим с богата на фибри и с ниско съдържание на сол храна, избягването на обувки с висок ток. При професии, изискващи постоянно стоене или седене, трябва да се отделя време за почивка, през която краката трябва да се вдигат нависоко.
 

С какво може да се обърка?


Рядко вариците може да се объркат, главно в ранните фази, с възпалителни изменения от друг произход. Трудно заздравяващи рани по предната страна на подбедрицата трябва да насочват към съмнение за разширени вени.