Варикозата или разширените вени се срещат все по-често, при много по-млади хора, в сравнение с няколко десетилетия. От разширени вени страдат една трета от жените и над 10% от мъжете, като тези промени на кръвоносните съдове се срещат вече при 25 – 30-годишни хора.

Разширените вени не са просто естетически проблем. Те носят своите неприятни оплаквания и опасни усложнения за здравето.

Варикозата не е проблем, който може да се подмине. Още повече, търпи отлагане или най-малкото забавяне на влошаването и появата на усложнения като тромбоза и тромбофлебит.


За да се избегнат те, е необходимо поне с при първите симптоми на разширени вени да се вземат съответните мерки. Разширените вени ни дават възможност за контрол, тъй като се развиват бавно и постепенно.
 

Какво представляват всъщност разширените вени?


За разширени вени говорим когато те стават разширени, нагънати. Невинаги могат да се забележат по повърхността на кожата, защото могат да бъдат дълбоки. Иначе, се забелязва образуването на паякообразни разширения или изпъкване на възлоподобни виолетови издатини по хода на вената или директно нейното цялостно открояване. При последната се забелязва неравната й линия и неправилен и рязък зигзагообразен ход.

NEWS_MORE_BOXНай-често разширените вени се забелязват по долните крайни. С нагъването им се получава удължаване и деформация на клапанния апарат, което и води до затруднения във венозния кръвоток.

При напреднал стадий се ангажират и капилярите, при което настъпват промени на кожата – тя потъмнява, става по-плътна, груба. Впоследствие се образуват и трофични язви.
 

Какви са първите симптоми на разширени вени?

Оток, включително подуване на глезените, болки, тежест и умора на краката, особено бърза, с напредване на деня. Поява на сърбеж по кожата по хода на вертикал. Признак за напредване на процеса също така могат да бъдат и крампите на прасците през нощта.


Появата на венозни звезди, паякообразни формации и мрежи също са признак за задълбочаване на процеса, както и споменатото изпъкване, удебеляване и накъдряне на вените.