Най-разпространените възпалителни заболявания, често заради които са налични оплаквания от болка в ставите и скованост, носят повишен риск от инфаркт и инсулт, твърдят британски изследователи.

В тази категория заболявания влизат ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, гуша (увеличена щитовидна жлеза), псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев).

Степента на връзката между най-разпространените възпалителни ревматични и сърдечносъдовите заболявания е различна. Ревматичната полимиалгия обаче се отличава с определено негативното си значение за сърцето.

При ревматична полимиалгия се описва болка и скованост в мускулите предимно в долната част на гърба, хълбоците и бедрата и врата, раменете и горната част на ръцете. Болката се дължи на възпаление на раменните и тазобедрените стави и прилежащите им сухожилия. Сковаността е по-изразена сутрин.

Известно е че, около 15% от хората с ревматична полимиалгия страдат и от гигантоклетъчен артериит, най-често под формата на темпорален артериит. Двете заболявания са свързани, макар че все още не е изучен механизмът на тази връзка. При гигантоклетъчния артериит се възпаляват и подуват артериалните кръвоносни съдове на врата и главата, като се докладват зрителни нарушения, главоболие и болки в челюстта при дъвкане.

В проучването са взети предвид данните на 3249 пациенти с ревматична полимиалгия и 12 735 пациенти без тази диагноза от практиката на лични лекари в Англия и Уелс, като никой от тях преди това не е страдал от сърдечносъдово заболяване.

Проследявайки състоянието им за период от 12 години изследователите откриват, че при пациентите с ревматична полимиалгия има висока честота на сърдечносъдови заболявания като ангина, инфаркт, атеросклероза и инсулт. Учените намират, че този риск е най-крещящ след половин до една година от поставянето на диагнозата за британците.

От сърдечносъдово заболяване са заплашени както мъжете, така и жените. Възрастта в случая се явява фактор, като 5-кратно по-голяма е опасността за хората между 50 и 60 години. При възрастните над 80 рискът е по-нисък, троен.

NEWS_MORE_BOX

 


В заключението си авторите препоръчват непременно проследяване на пациентите с ревматични заболявания за сърдечносъдови проблеми и прилагане на агресивен контрол на рисковите фактори за развитие на тревожна симптоматика за сърдечносъдовото здраве при тези с ревматична полимиалгия, се пише в CMAJ.

Поставянето на коректна диагноза ревматична полимиалгия обаче е трудно и не се получава с едно изследване. Обикновено това са пациенти, които често търсят лекарска помощ за ревматичната си болка и скованост и получават терапия с кортикостероиди, поясняват изследователите.

Характерни признаци на ревматична полимиалгия са болка в раменете от двете страни, сутрешна скованост, която продължава най-малкото 45 минути, високи стойности на СУЕ и на други кръвни показатели за възпаление, по-късно се докладва и за болка в областта на тазобедрените стави, отичане на тъканите около малките стави на ръцете и стъпалата, позитивен резултат при кръвните тестове за ревматоиден артрит.

За тези пациенти е характерно да се оплакват от болки и скованост при промяна на температурите.