Дисфагията представлява затруднено преглъщане на течности и твърди вещества и най-често се проявява като симптом на друго основно състояние или заболяване. Пациентите трудно различават дисфагията от одинофагията (болезнено преглъщане).

 

Дисфагията може да е:


 

  • Орофарингеална - затруднено е придвижването на хапката от устата към фаринкса и хранопровода. Най-честите причини са неврологични заболявания – инсулт, болест на Паркинсон, множествена склероза, тумори, парализа и др.
  • Езофагеална -  затруднено е преминаването на хапката през хранопровода към стомаха. Най-честата причина са стомашно-чревни заболявания – възпалителни или туморни заболявания на хранопровода, ахалазия, рефлукс езофагит и др.

 

Дисфагията може да се дължи на вродени аномалии или на придобити стеснения в резултат на възпалителни процеси, изгаряния на хранопровода, хирургично или лъчелечение на тумори в шийната област.

 

Затруднено преглъщане имаме и при редица интервенции в лицево-челюстната област, както и при много стоматологични процедури (вадене на зъби, протезиране и т.н.).

 

Често преходна дисфагия се наблюдава при подлагане на анестезия – при екстубиране имаме преходно затруднено преглъщане, поради механичното дразнене. При съвременните условия на COVID-19 пандемия, често интубирането е продължително, поради което след екстубиране пациентите изпитват затруднено преглъщане до 4 седмици след процедурата.


Освен, че добрата диагностика на дисфагията е задължителна (откриването на причината) е задължително и тя да се лекува, защото затрудненото преглъщане води до намаляване и ограничаване на храненето, което резултира в недохранване (малнутриция), загуба на тегло и мускулна маса (кахексия), удължаване на боледуването, влошаване на прогнозата и забавяне на оздравителния процес. Обикновено се развива хипопротеинемия (ниско ниво на протеини), които в процесите на боледуване и възстановяване са от първостепенно значение.

 

Храните, които се препоръчват при дисфагия се класифицират според дисфагичната диета според тяхната гъстота. Много удачен продукт за пациенти с дисфагия от всякакъв произход е медицинската храна Gelatein 20. От една страна този продукт е с гъстота подобна на мед, изготвен като желеобразен десерт (лесен за прием), от друга страна съдържа само протеини – 20 грама висококачествен и лесно усвоим хидролизиран колаген. Така Gelatein 20 отговаря и на двете изисквания – лесен за преглъщане и доставящ нужната доза протеин. Gelatein 20 e без захар, с ниско съдържание на електролити, с четири различни плодови вкуса


Могат да се приемат до четири желета дневно от възрастни и деца над 3 години. 

 

Gelatein 20 се продава само в аптеките