Учени се опитват да разгадаят защо мъжете търсят по-млади жени, а дамите се ориентират към по-зрели мъже. Разбира се, за никого не е изненада, че силният пол търси подходяща половинка за леглото си, а дамите се нуждаят от сигурност.
Проучването от университета във Виена, ръководено от Мартин Фийдър, се съсредоточава обаче върху значението на разликата във възрастта за броя на потомците. То цели да установи най-подходящата възраст за мъжа и жената.
Прегледани са регистри от Швеция от последните 55 години. Избрани са двойки, които са останали заедно в периода между раждането на първото и последното дете. Оказва се, че за да имат повече деца, силният пол трябва да се оглежда за половинка с 6 години по-млада. Жените пък се нуждаят от 4 години по-възрастен партньор. Разбира се, данните са резултат от статистически анализ.
Друго, което са установили изследователите е, че при избора на втори партньор и двата пола търсят по-млади половинки от предходния избор. Това е нормално за мъжете, но бе изненадващо, че важи и сред жените.