Токсичната оптиконевропатия е група от заболявания, в основата на които стои увреждането на зритения нерв в резултат на токсин. В медицината се използва този термин вместо „токсична амблиопия”. Излагането на токсини може да става ежедневно на работното място, да се погълнат с храни и напитки или увредата да е резултат от системно вземане на дадени медикаменти. Това заболяване засяга и двата пола, като всяка възраст е податлива на токсините. Въпреки че проблемите със зрението, причинени от токсини, са наречени оптична невропатия, първоначалното увреждане не се локализира в зрителния нерв и е възможно да възниква първо в ретината, хиазмата или зрителните пътища.

 

Едно от най-известните заболявания, включени в тази група е тютюнево-алкохолната амблиопия. Тя засяга мъже над 30- годишна възраст, които пушат и пият алкохол от дълги години. В по-голям риск от увреждане на зрението са хората, които пушат лула, пури, ползват лошо ферментирал тютюн или са тютюноработници, отколкото тези, които пушат цигари. Пораженията се развиват бавно и незабелязано, като винаги засягат и двете очи. Най-напред се уврежда цветоусещането, като не могат да се различават зелен и червен цвят. Развиват се скотоми (област от зрителното поле, в която човек не вижда или зрението е силно намаляло). Характерно е, че вечер пациентите виждат по-добре, в сравнение с през деня. Може да се наблюдава и нарушена зенична реакция. Когато пациентът посети офталмолог, му се прави офталмоскопия (оглед на очните дъна), при която може да не се установят никакви изменения дълго време. С напредване на заболяването папилата (мястото, от което излиза зрителният нерв) започва да избледнява. Допуска се, че интоксикацията се дължи не толкова на никотина, колкото на цианидите, които се намират в листата на тютюна. Цианидите се обевреждат с помощта на витамин B12, което обяснява и факта защо при пернициозна анемия ( заболяване, при което липсва т.нар. вътрешен фактор, чрез който се усвоява вит. B12), както и при чернодробна дисфукция, може да има оптикопатия, която наподобява алкохолно-никотиновата.Лечението е спиране на тютюнопушенето и даването на витамин В комплекс и витамин В12.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Друга оптикопатия е метиловата. Всеизвестно е, че метиловият алкохол уврежда безвъзвратно зрителния нерв. Това става след консумацията на метилов алкохол, което може да стане при технологична грешка при производството на ракия, такова увреждане може да има и при производството на бои, чиито разредител е метилов алкохол. След като токсинът бъде поет, той се разгражда в организма до формалдехид и мравчена киселина, които водят до обща интоксикация, съпроводена с главоболие, гадене, повръщане, унесеност. Зрителните симптоми се появяват след 1-2 дни. Засегнатите се оплакват от намалено зрение, нарушава се акомодацията, която спомага за фокусиране на предметите на близко разстояние, цветоусещането също е засегнато. Отпадат части от зрителното поле. При преглед с офталмоскоп се установява, че има лек или изразен оток на папилите, а артериите са силно стеснени. Прогнозата е лоша. Може да има момент на подобряване на зрението, но след това то необратимо намалява, понякога до пълна слепота. Ако пациентът оцелее след такава интоксикация, се развива атрофия на зрителните нерви. Ако се установи такова натравяне трябва незабавно да се реагира, за да се предотвратят не само тези поражения, но и да се спаси живота. Прави се промивка на стомаха, за да се премахне увреждащият агент, може да се назначи кръвопреливане, витамини от група В. Антидот на метиловия алкохол е етиловият и затова може да се препоръча в малки, контролирани дози.