Менискусите са изградени от хрущялна тъкан и служат за „амортисьори“ в колянната става, като увеличават ставната ѝ повърхност и намаляват триенето, натиска и натоварванията, които се упражняват върху ставата ежедневно. Освен това стабилизират колянната става по време на движение, като подобряват разпределението на тежестта, чрез увеличената контактна повърхност.


Най-често травмите стават при биомеханично несъответствие в позицията между ходилото, коляното и бедрото по време на движения – независимо дали при спортна активност или не. Латералният менискус - намиращият се от външната страна на ставата, се разкъсва значително по-рядко. Повече от 40% от лицата над 65 години имат дегенеративни увреди на менискусите, порари което след активни спортисти, те са втората таргетна група на този вид патология.


Първоначално болката може да не е толкова силна. Може дори засегнатият без проблем да продължи физическите си натоварвания, но след известен период на покой (например през нощта), когато се развие възпалението, болката се засилва значително до невъзможност за движение в увредената става.Травмите на менискуса могат да са с ниска или висока степен на увреждане. Външната част на менискуса, често се описва като "червена зона", поради доброто кръвоснабдяване и в някои случаи увредата в тази зона може да зарастне спонтанно, ако разкъсването е малко. Вътрешната част на менискуса е известена като "бяла зона", тъй като няма толкова добро кръвоснабдяване и се подхранва от ставната течност (поради което здравината ѝ зависи в голяма степен от физическата активност на човек), затова и тя по-лесно се разкъсва при обездвижване.


Често при разкъсване на медиален менискус се засяга и предна кръстна връзка. При частични разкъсвания често се продължава активността, но дори и при съмнение е важно да се вземат мерки, за да не станат пълни.


Кога се налага оперативна намеса?

Не при всички разкъсвания на менискуса се налага оперативна намеса. Ако коляното не се заключва, стабилно е, а симптомите отшумят, консервативното лечение може да бъде достатъчно.


Мерки за ускоряване на възстановяването:

На първо място е покоят и ограничаването на физическата активност, като могат да се използват и патерици. Налагането на студени компреси също е от полза, за да се намалят болката и отока. Препоръчва се правенето им в продължение на 15-20 минути на всеки 3-4 часа, поне за 2-3 дни или до отшумяване на болката и спадане на отока. Важно е ледът да не се поставя директно върху кожата, а да бъде поставен в кърпа или найлонова торбичка и след това в някакъв плат.


Използват се още еластични превръзки, за да не се увеличава отокът. Освен това крайникът може да се повдига на възглавници, за да бъде малко по-високо от височината на тялото.


При частичните разкъсвания може да се опита с рехабилитация и ако не е успешна се преминава към оперативна намеса.

Рехабилитацията има основно значение в следоперативния период, който започва още на следващия ден след интервенцията.


Възстановяването може да отнема средно от 6 седмици до 3-4 месеца. В началото спортистите могат да заменят активността си – например с плуване, до пълното си възстановяване, след което да се върнат отново към спорта, който са тренирали.


Към ежедневното натоварване е подходящо връщането, когато можете напълно да свивате и изправяте коляното си без наличие на болка. Освен това, ако липсват болка при ходене, подскоци, а контузеното коляно е стабилно, колкото и здравото.


Съвети за профилактика и предпазване от травми на менискусите:

От значение е бедрените мускули да се поддържат тонизирани, с редовни упражнения. Така се засилва стабилността на крака и се намалява рискът от лесно травмиране. Загряването също има значение, както и последващата разгрявка след тренировка.

 

Честите претоварвания без вземане на нужните почивки също предразплагат към разкъсвания поради микроувреждания на хрущялната тъкан. Носенето на удобен екип и обувки също не е за подценяване.


Референции:
1. Torn meniscus - Symptoms and causes; Mayo Clinic;
2. Torn Meniscus; Johns Hopkins Medicine;
3. Meniscus tear (knee cartilage damage); National Health Service.