От анкетите на новодиагностицирани пациенти с артрит се извеждат някои ранни признаци, които могат да сигнализират за развитието на патологичния процес в ставите.

Въпреки че специалистите определят тези признаци като неясни и объркващи, заради припокриване със симптоматиката на други заболявания, те са важен сигнал за установяване на здравословния проблем и предприемане на терапия за укрепване на опорно-двигателната функция на тялото.

Пациентите споделят за следните неприятни усещания, чието възникване описват  много преди да потърсят специалист за диагноза на състоянието си:

  • болки в ставите;
  • скованост в ставите;
  • усещане за слабост в ставите;
  • усещане за топлина в коляно и излъчване на такава от кожата над него, зачервена кожа над коляното;
  • ограничена възможност за свиване на една или повече стави.


Дали обаче действително се касае за артрит, работа на лекаря е да прецени след сваляне на анамнезата, преглед и провеждането на изследвания. Има над 120 вида артрит, чиято патогенеза, симптоматика и лечение се различават, както и редица заболявания, които не са артритни, но засягат ставите.
 

Ето някои отличителни белези за различните водещи видове артрит:


 

1. При ревматоидния артрит, който е възпалително заболяване, освен ставите са засегнати и някои органи. Отличителен белег на ревматоидния артрит е сутрешната скованост, но когато тя продължава повече от час. Втори, отличителен белег е, че засяга и най-малките стави на ръцете и краката. При ревматоидния артрит има симетричност в оплакванията, ако болят кокалчетата на лявата ръка, ще болят и на дясната. Типично е изкривяването на пръстите, образуването на възлести стави. Освен болката, се изпитва и изтощеност.

2. При остеоартрита, за разлика от останалите видове, засегнати са само ставите и то само една, която е била подложена на някакъв травматичен процес. За разлика от ревматоидния артрит, болката при остеортрита се влошава с напредване на деня, като това е свързано с оток, отделяне на топлина, скованост и влошена мобилност. Възможно е остеортритът да се развива успоредно с друго заболяване на костите, като шипове.

3. Възпалителният процес при анкилозиращия спондилит или болестта на Бехтерев започва от кръста или кръстно-хълбочните стави. Това ревматично заболяване се проявява в сравнително по-млада възраст – обикновено през второто или третото десетилетие и се среща по-често при мъжете. При жените то се проявява в по-слаба форма.  
При него засегнатите споделят за скованост в областта на таза, като особеното е, че болката се влошава след покой, почивка или обездвижване. С течение на времето болката се „изкачва“ по гръбнака към врата, включително като води до „срастване“ на прешлените в отдела на гръдната клетка.

NEWS_MORE_BOX4. Псориатичният артрит е тип артрит, който се изявява при едноименното кожно заболяване. Освен неприятните промени по кожата, при него често се развива и възпалителен процес, обхващащ ставите. Като в процеса може да бъде обхваната всяка една става, като не е задължително те да са засегнати симетрично. След като псориазисът причини изтъняване и обезцветяване на ноктите на ръцете, то най-вероятно най-крайните стави на пръстите ще бъдат засегнати от артрита.

5. Лупусът е друго автоимунно възпалително заболяване, което, освен кожата, може да засегне и ставите и важни органи като сърце, бъбреци, бели дробове, както и нервната система. Това заболяване трудно се диагностицира по-принцип. Един от белезите му е появата на специфичен обрив на лицето, обхващащ го като пеперуда – разполага се симетрично по скулите със свързваща лента по носа.

6. При подаграта се появява спонтанна болка, топлина, зачервяване на кожата, отичане, възпаление и скованост в засегнатата става. Обичайно засяга една става и често това е ставата при големия пръст на крака, но може да бъде глезен, коляно, лакът, китка. В редки случаи заболяването може да засегне рамо, тазо-бедрена става и гръбнака.

Други заболявания, които включват ставите по един или друг начин и са свързани с проявя на  болка, са: фибромиалгия, синдром на Сьорген, склеродермия, синдром на карпалния канал, синдром на Рейно, реактивен артрит, псевдоподагра, полимиозит, тендинит, лаймска болест и др.