Японски изследователи са установили, че ранното настъпване на менопаузата увеличава риска от исхемичен инсулт при жените. 

 

Изследователи от болницата в Tochigi (Япония) в продължение на 11 години провели изследвания на от група от 4 800 жени на възраст 36-89 години, при които менопаузата била настъпила сравнително рано.

 

През периода на изследването били отчетени 185 случая на инсулт. Повечето от случаите били свързани с исхемични увреждания на мозъка, възникващи при недостиг на кислород до тъканите.

 


Случаите на хеморагичен инсулт, свързан с кръвоизливи в мозъчната тъкан, били по-малко.

 

След анализ на получените данни, учените направили заключение, че колкото по-рано настъпи менопаузата, толкова по-висок е риска от исхемичен мозъчен инсулт.

 

Настъпването на климакс да 40 годишна възраст увеличава риска от мозъчен удар цели три пъти.

 

На тази закономерност не оказват влияние други фактори, като нивото на кръвното налягане, стойностите на холестерола и дори тютюнопушенето.

 

Авторите на изследването поясняват, че най-застрашени от инсулт са жените, при които менопаузата не е настъпила естествено, а е предизвикана в следствие на гинекологична хирургическа интервенция.

 

При жени, на които яйчниците са били отстранени по медицински показания, риска от мозъчно-съдови заболявания, е 2,2 пъти по-висок, отколкото при тези, чиято менопауза е настъпила естествено.

 

Ръководителят на изследването д-р Esuke Boba обяснява това по следния начин.” Дори години след приключване на детеродна период, яйчниците продължават да произвеждат мъжкият полов хормон тестостерон, който в периферните тъкани, се трансформират в своята противоположност - естроген. Ето защо, хормоналните промени възникнат постепенно, женският организъм преминава през период на адаптация и това не води до сериозни здравословни проблеми.“

 

Хирургично отстраняване на двата яйчника в ранна възраст,например при злокачествени тумори или големи кисти, води до рязка промяна в хормоналните нива. В тялото на жената спира секрецията както на естрогени, така и на андрогени.

 

Такива резки промени в хормоналните нива имат неблагоприятно въздействие върху функцията на много вътрешни органи, включително и на кръвоносните съдове, което може да доведе до инсулт.