Всички видове кожен рак произлизат от най-повърхностния кожен слой - епидермиса.

 

В естествените физиологични особености на кожата базалните клетки са разположени в най-ниското ниво на епидермиса и тяхната функция е да произвеждат нови епителни клетки, които да се придвижват към повърхността и да заменят старите отлющени кожни клетки. Така впоследствие базалните клетки се диференцират в сквамозни. В епидермиса се разполагат и меланоцитите, които произвеждат защитния пигмент меланин.


 

Всички видове кожен рак се разпределят в две основни групи – меланом и немеланом. Меланомът е кожен рак, който засяга 1 от всички 10 пациенти с кожен рак. Той може да се развие в силно пигментирани тъкани като бенки и родови петна, както и в нормално пигментираната кожа. Обикновено се развива първо в областта на тялото, но често се среща локализация по дланите, ходилата и ноктите на ръцете.

 

Меланомът е изключително злокачествено и животозастрашаващо заболяване, което се развива мълниеносно бързо, но може да бъде лечимо, ако терапията започне в най-ранен стадий.

 

Двата най-често срещани типове кожен рак – базално-клетъчният карцином и сквамозно-клетъчният карцином са от немеланомната група на рак на кожата. Те са сравнително по-благоприятни и рядко може да се окажат с фатални последствия.

 

Базално-клетъчният карцином нараства значително бавно и засяга всеки три от 4 случая. Сквамозно-клетъчният карцином е по-агресивен и с по-изразена склонност да прониква извън кожата. В допълнение може да се отбележи, че съществуват още някои по-опасни типове кожен рак, какъвто е саркомът на Капоши, известен с потенциалната си опасност за човешкото здраве, развиващ се предимно при групите на спинозно болните пациенти.

 

1. Кои са причините за развитие на кожен рак?

Прекомерното излагане на слънчеви лъчи е основната причина за развитие на кожен рак. Слънчевата светлина съдържа ултравиолетови лъчи, които могат да променят генетичния материал на кожните клетки, причинявайки някои специфични генни мутации, предизвикващи израждане на клетките. Слънчевите лампи, солариумите и рентгеновите лъчи също произвеждат ултравиолетови лъчи, които могат да увредят кожата и да причинят злокачествени мутации на клетките.

 

Базално-клетъчният карцином и сквамозно-клетъчният карцином се свързват с постоянно излагане на слънце обикновено при хора със светла кожа, които работят на открито през топлия период на годината. Меланомът се свърва с редките, но свръхнатоварващи слънчеви плажувания, които причиняват изгаряне на кожата. Статистиката показва, че едно такова слънчево изгаряне с развитие на мехури в ранно детство удвоява риска от развитие на кожен меланом в бъдещето.

 

Хората с по-светла кожа са най-податливи към развитие на кожен рак при прекомерно слънчево облъчване, защото вродено имат по-малко количество меланин в кожата си. Хората, приспадащи към рисковите групи, обикновено са рижави, русокоси или синеоки. Хората с лунички и бенки, особено тези с неправилна форма, също са особено податливи към злокачествено израстване на епидермалните клетки на кожата.

 

Честотата на кожен рак нараства постоянно, макар в повечето случаи да има успешно лечение, особено ако се предотврати излагане на ултравиолетна радиация. Този тип рак е три пъти по-чест при мъжете, отколкото при жените, въпреки че през последните години рискът за нежния пол се завишава драстично, предвид появата на пазара на кабинки и лампи с УВ-лъчи, които проявяват изкуствен кожен тен. Повечето хора с диагноза кожен рак са на възраст между 40 и 60 години, макар способността за развитие на кожен рак да е по-голяма и по-силна при младите хора.

 

2. По какво ще познаем кожния рак?

Характерните предупредителни белези за рак на кожата са няколко много важни и характерни черти. Всяка промяна в големината, цвета, формата или консистенцията на някоя бенка или друг вид повърхностно кожно образувание е признак, който трябва да бъде консултиран с дерматолог. Също така може да бъде открита или възпалена кожна раничка, която с времето не заздравява.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Меланомът, който е сред най-опасните форми на кожен рак, може да се появи като промяна на съществуваща бенка или малко тъмно или многоцветно петно с неправилни форми и граници на повърхността си.

 

Базално-клетъчният карцином може да е появи по откритите части на тялото, изложени на пряко слънчево облъчване. Тогава кожата може да се превърне в перлено оцветена или с вид на месо с овална бучка с подвити краища. Също така може да се представи като червено петно с гладка повърхност и вдлъбване в централната зона.

 

Сквамозно-клетъчният карцином от своя страна може да се прояви като твърда, червена подобна на брадавица бучка, която постоянно нараства по размери. Плоското петно, което преминава в кървяща незаздравяваща раничка също може да бъде алармиращ симптом за развитие на сквамозен рак на кожата.