Ракът на кожата всъщност е един от най-лесните за откриване вид злокачествено заболяване. Това е така, тъй като карциномът на кожата обикновено започва там, където може да се види.

 

Карциномът на кожата може да се развие навсякъде от скалпа до кожата на пръстите на краката. Първичното огнище може да се появи на необичайни места като например под нокътната плочка, върху гениталиите, по устните или вътре в устната кухина.


 

Изграждането на навик да проверявате кожата си, ще ви помогне да забележите евентуални промени в ранен стадий. Проверката веднъж месечно може да бъде от полза. 

 

Как изглежда ракът на кожата?

Карциномът се проявява по много различни начини. Той може да изглежда като видоизменена вече съществуваща бенка или поява на нова бенка, която съществено се различава от останалите.

 

Може да има куполообразен растеж или да изглежда като незарастваща рана или възпаление, което се лекува и след известно време отново се появява.

 

Що се касае за карцином на кожата, който започва развитието си под нокътната плочка, той може да изглежда като кафява или черна ивица под нокътя.

 

За да откриете изменения по кожата, не е нужно да помните дълъг списък. Време е да посетите дерматолог, ако забележите петно по кожата си, което:

  • Се различва от останалите;
  • Се променя с времето;
  • Кърви;
  • Или което сърби.

Какви са разликите между обикновена бенка, диспластичен невус и меланом?

Бенките, диспластичните невуси и меланома варират в зависимост от размера, цвета, формата и повърхностната си текстура. Важна разлика между обикновената бенка и меланома е, че бенката или диспластичния невус не се появяват след като бъдат отстранени чрез пълна ексцизионна биопсия, но меланомът понякога израства отново.

 

Обикновена бенка

Не е рак и рядко може да прерастне в злокачествена бенка. Повечето хора (около 327 милиона души) имат бенки. Обикновено са по-малки от 5 милиментра в диаметър (не по-широки от гума на молив). 

 

Незлокачествената бенка е кръгла или овална и има правилна форма. Цветът е равномерен и може да бъде близък с цвета на кожата, розов, кафяв или черен. Обикновено бенката има отчетлив ръб, който я отделя от останалата част на кожата.

 

Диспластичен невус

Рискът диспластичния невус да прерастне в карцином е по-голям, отколкото това да се случи с бенка. Около 1 на всеки 10 души имат диспластичен невус. 

 

Той е по-широк от 5 милиметра в диаметър. Цветовете, с които могат да се изявят варират от смес от тена, кафяви и черни или розови нюанси. 

 

Невусите имат неправилни или назъбени ръбове. Може да избледнее в останалата част от кожата. Могат да имат гладък, леко люспест или груб, неправилен и камъчест вид.

 

Меланом

Това е вид злокачествено заболяване. Той е много по-рядко срещан от другите видове карциноми на кожата. Всяка година около 2 на всеки 10 души развиват меланом.

 

Обикновено са по-големи от 6 милиметра в диаметър и имат неравен цвят. Може да имат нюанси на черно, кафяво или цвета на кожата, зони от бяло, сиво, червено или синьо.

 

Меланомът е с неправилна и асиметрична форма. Ръбовете му могат да бъдат изтъркани, назъбени или замъглени. Може да избледнява в останалата част на кожата.