Диагнозата рак все още се приема като присъда от повечето пациенти. Истината е, че съвременната медицина работи усилено по промяната на този факт и вече бележи голям напредък.


Докато някои хронични заболявания остават спътник на пациента през целия му живот, то състояния като рак на млечната жлеза, открити навреме, могат да бъдат напълно излекувани.


Във всяка сфера на медицината профилактиката е от изключителна важност и този принцип е особено застъпен в онкологията, където все още за съжаление пада тежка, непреодолима завеса между лекаря и разгърналото се злокачествено заболяване. Късните стадии на тези болести трудно се поддават на лечение и тогава пациентът е подложен на страдание – както от самото заболяване, така и от терапията, която се използва.Ракът на гърдата обаче е различен. Защо ли? Ето:

  • Има голяма честота – застига до около 90 от 100 000 жени;
  • При половината пациентки рискови фактори не се откриват – непредвидим е;
  • Профилактиката му е лесна и достъпна за всекиго;
  • Ранните му стадии са лечими.

Тези особености определят карцинома на млечната жлеза като социално-значимо заболяване и разкриват от какво значение е превенцията му.

За кои симптоми да следим?

Отговорността за здравето ни е на първо и най-важно място в нашите собствени ръце. Колкото и съвременни методи да има за профилактика, ранно откритие и лечение, специалистите няма как да ги използват, ако болният сам не потърси помощта им.


Млечните жлези са подлвастни на цикличните хормонални промени в тялото и ето защо има смисъл да се преглеждат десетина дни след менструация – когато жлезата е в най-малка степен под хормонално влияние. За жените в менопауза това не е от значение.


Една от целите при самопроверката е тя да се утвърди като навик у жената – рутина с добре познати стъпки. Това позволява лесно да се открие новопоявила се промяна.


Когато се преглеждаме сами, цялото облекло трябва да се махне – блуза и бельо – и да застанем пред огледалото в добре осветено помещение:

  • Промени в кожата

Става въпрос за зачервявания, хиперпигментации или хипопигментации, ранички и разязвявания, новопоявили се повърхностни кръвоносни съдове, или разширени такива -  изобщо всичко, което се отличава от околната кожа.

  • Формата на гърдите

Нормално е двете гърди да не са напълно симетрични. Новопоявила се промяна в симетричността обаче не трябва да се подминава. Други белези са промени в контура на гърдата – издутина или хлътване – както и изместване на зърното и ареолата.
Формата трябва да се оглежда първо с отпуснати покрай тялото ръце с рамене на едно ниво, а после със симетрочно повдинати над главата ръце.

  • Усещания

Освен болката, симптом са също и усещането за теглене, натиск или тежест в гърдата.

  • Зърната

С леко стискане проверете дали от тях изтича някакъв секрет. Единственото нормално време, по което това се случва, е в края на бременността и по верме на кърмене. Всяка секреция от зърната извън този период заслужава вниманието Ви.
Освен за секрети, проверете зърната и визуано –  за хлътване, промени в контура, гранниците и цвета.

  • Изследване с ръце

То трява да се извършва систематично – мислено гърдата се разделя на 4 квадранта и всеки от тях се изследва бавно с кръгови притискащи движения. Това може да се случи и по метода на часовника и да се мине през всеки „час“.

NEWS_MORE_BOX


Важно е проверката след това да покрие и пространството между гърдата и подмишницата, както и самата подмишница.


Упражнението се повтаря за всяка гърда по три пъти – в изправено положение първо с отпуснати покрай тялото ръце, после и с вдигнати нагоре ръце и накрая в легнало положение с възглавница под рамото на съответната гърда, която се изследва.

Какво още включва профилактиката?

Профилактиката на рака на гърдата не се отличава от общите препоръки за здравословен живот – хармония в храненето, движението и чувствата!


Самопроверката вкъщи е от изключителна важност. Находката не трябва да смущава, защото най-често става въпрос за някое от многото доброкачествени образувания на гърдата – но това ще го определи специалист!


Друг важен компонент в превенцията е ежегодният преглед от лекар и мамография на всеки две години за дамите между 40 и 70 годишна възраст.

Мъжете не са застраховани!

Ракът на млечната жлеза при мъжете е рядък, но злокачествен и всяка промяна в областта не бива да се неглижира.


Със съдружните усилия на медицината и пациентите прогнозата на рака на гърдата може да претърпи огромна промяна и откриването му в късен стадий да се превърне от правило в изключение.