1.
Ракът на гърдата е свързан с наличие на уплътнения.
Наличието на уплътнение може да бъде признак на рак на гърдата и както и на ред други заболявания, затова при напипването му се изисква консултация със специалист и предприемане на необходимите изследвания. За съжаление, в не всички случаи на пациентки с рак на млечната жлеза се локализира уплътнение в гърдите.


2.
Профилактичното самоизследване за рак на гърдата може да се извърши под душа.
Да, допуска се, но трябва да се има предвид, че мокрите и хлъзкащи се от сапуна ръце могат да пропуснат подозрителни участъци. Хладната вода и въздух предизвикват свиване на гърдите и зърната. Затова се препоръчва самоизследването да се извършва веднъж месечно в три положения: в легнало, изправено и изправено пред огледалото.


3.
Мамографията открива наличие на рак на млечната жлеза в ранен стадий.
Според специалистите при този метод на изследване се откриват само 85-90 % от случаите на рак на гърдата. Повечето аномалии на млечната жлеза действително се установяват при мамографско изследване, но други не е възможно да се видят. Това е така, когато околните тъкани на млечната жлеза имат същата плътност, както и изменените опасни. Когато се палпира уплътнение, а мамографията не отчита отклонение се налагат и други изследвания, за да се постави окончателна диагноза.


4.
Секрет от зърната – сигурно е рак!
При 20 % от жените се наблюдава отделяне на секрет от зърната, който може да е прозрачен, плътен или с млечна консистенция. Приблизително при 60 % от жените при самоизследване на гърди се получава отделяне на секрет. По принцип прозрачните, белите, жълтите или зеленикави секрети не се свързват с рак на гърдата. Потенциално опасни са съдържащите кръв или воднистите, но само 10 % от тези случаи се оказват вследствие на тумор. В повечето случаи кръвенистите секрети не се вследствие на злокачествено новообразувание.


5.
Рак на гърдата = фатална присъда.
Ракът на гърдата в действителност е втората причина за смъртност при жените след рака на белите дробове. Поставянето на диагнозата обаче не означава обреченост. При около 80 % от жените с тази диагноза липсват метастази, т.е. разпространяване на конгломерациите от ракови клетки в близките органи и лимфните възли. При 80 % от случаите без метастази има преживяемост от 5 и повече години. Близки резултати се срещат и при пациентки с метастази. Освен това лечението на рака на гърдата непрекъснато търпи прогрес.


6.
При рак на млечната жлеза се отстранява гърдата.
При лечението на рака на гърдата в повечето случаи се налага оперативна намеса. Все  повече обаче в ранните стадии на заболяването се предпиема щадящо гърдите лечение – отстраняване на тумора и лъчетерапия.


7.
Мастектомията или пълното отстраняване на гърдата предпазва от рецидив.
За съжалението, това не е вярно. При някои жени се наблюдава рецидив, въпреки мастектомията. Тъкани на млечната жлеза се намират до шията, под ръцете и гърдите. Трябва да се има предвид, че раковите клетки е възможно да са се разпространили в лимфните възли или други органи. В този смисъл мастектомията не е достатъчно лечение. Действително мастектомията намалява вероятността от рецидив, но не напълно.


8.
Възрастните жени не се нуждаят от пълен терапевтичен курс.
За съжаление расте числото на пациентки с рак на гърдата в по-напреднала възраст. Въпреки че при тях се развива по-бавно, заболяването остава агресивно и бързо се разпространява в други органи.


9.
Ако не се появи рецидив 5 години след поставянето на диагнозата и операцията, значи има пълно излекуване.
Вероятността за рецидив е много висока в първите две години след операцията и лечението. При много заболявания липсата на рецидив в продължение на 5 години означа оздравяване, за съжаление при рака на гърдата съществува риск от рецидив независимо от срока след операцията.


10.
Позитивизмът помага...
Оптимизмът е от полза дотолкова, доколкото се повишава качеството на живот и шансовете за преживяване. Гневът, тъгата, страхът обаче са напълно естествени състояния. Да се постави маска на оптимизъм, когато в същото време не се изпитват подобни чувства, може само да задълбочи състоянието на самота и отчаяние. По-добрият вариант е да не се крият личните емоции пред лекарите и близките и да се потърси помощта им в борбата срещу рака.
 

 

NEWS_MORE_BOX