Често ракът на дебелото черво - колоректалният карцином се диагностицира в по-напреднал стадий. Преди това може да не предизвиква никакви симптоми. При напредване на заболяването обаче могат да се наблюдават някои от следните прояви:

  • Необичайна диария или запек, продължаващи няколко седмици;
  • Болки в стомаха и подуване на корема;
  • Чести позиви и чувство за неефективно изхождане - тенезми;
  • Наличие на кръв в изпражненията;
  • Умора, анемия и загуба на тегло.

Когато е в много напреднал стадий, ракът може да причини поява на сериозни усложнения: оклузия, перфорация на чревната стена, инфекция на стомашната кухина.

Как се развива ракът на дебелото черво?


Своевременната диагностика позволява по-голяма ефективност на лечението и по-добра прогноза за пациентите. Систематичният скрининг за колоректален рак значително е увеличил процента на преживяемост при този вид рак.

 

В зависимост от резултатите от допълнителните изследвания, специалистът може да определи етапа на развитие на колоректалния рак, което определя прогнозата и лечението му. За тази цел се използва така наречената „TNM“ класификация, която съблюдава аспектите на тумора на дебелото черво или ректума, потенциалното наличие на ракови клетки в лимфните възли и възможното развитие на метастази. В зависимост от резултата от тази класификация колоректалния рак се определя като прогресивен стадий 0, I, II, III или IV, с нарастваща тежест.

Кои са рисковите фактори?

  • Възраст: почти всички колоректални ракови заболявания се наблюдават при пациентите над 50 години;
  • Семейна предразположеност: рискът от колоректален рак се увеличава с два до три пъти, при наличие на роднина от първа линия - родители, братя или сестри с колоректален рак. Този риск се увеличава, ако роднината е бил под 60 години при поставяне на диагнозата или при наличие на двама роднини от първа линия с такъв вид рак;
  • Анамнеза за предишни ракови заболявания на червата: при пациенти, които са били засегнати от колоректален карцином, рискът от повторно развитие е увеличен;
  • Някои наследствени заболявания на дебелото черво: например фамилна аденоматозна полипоза или синдром на Линч;
  • Възпалителни заболявания на червата като болест на Крон или улцерозен колит;
  • Диабет тип 2 и затлъстяване - заболявания, свързани с висок прием на калории и липса на редовна физическа активност;
  • Липса на редовно излагане на слънце - вероятно поради недостатъчни нива на витамин D в кръвта;
  • Тютюнопушене;
  • Прекомерна консумация на алкохол;
  • Диета, богата на колбаси и пушени меса, които съдържат вещества, които насърчават появата на рак на дебелото черво;
  • Диета с ниско съдържание на диетични фибри, съдържащи се в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни.

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/cancers/cancer-colorectal/symptomes.html