Усложненията от болестта на Крон могат да бъдат сериозни и да изискват както редовно проследяване, така и понякога хоспитализация. Основно усложнение от болестта на Крон е острият колит, който се характеризира с някои по-изразени симптоми: кръв в изпражненията и изхождане до 6 пъти на ден, треска, анемия и редукция на телесното тегло. Острият колит може да бъде причина за разширяване на дебелото черво, което се съпътства от висока температура, болки в корема и газове. Това увеличава риска от перфорация на дебелото черво и перитонит - инфекция на перитонеума - обвивката на коремната кухина. Освен това, заболяването може да доведе до сериозни кръвоизливи.

 

При болест на Крон се наблюдава удебеляване на стената на червата, както и намаляване на диаметра на техния лумен - стеноза. Това може да доведе до нарушен чревен пасаж. Състоянието се характеризира с газове, запек и повръщане. Често могат да се наблюдават силни болки в корема и треска.


 

Заболяването се характеризира с нарушаване на структурата на стената на дебелото черно, при което се увеличава риска от разкъсвания и перфорации. Именно това води до инфекции на перитонеума и до формиране на абсцеси.

 

В някои случаи се развиват фистули - комуникация между отделни части на храносмилателния тракт и друг орган. Това се наблюдава при комуникация между две части на червото, между червото и кожата или между червото и пикочния мехур. Фистули могат да се наблюдават и в аналната област, и влагалището. Често при болест на Крон могат да настъпят дефицити на витамин В12 или витамин D. Ето защо е важно да се извършват редовно кръвни изследвания и да се приемат добавки при неодбохидомст.

 

При болест на Крон имат повишен риск от развитие на рак на дебелото черво няколко години след поставяне на диагнозата. В този случай е необходимо редовно проследяване чрез колоноскопия, особено при пациенти, които са с давност на заболяването от 8 години. Понякога болестта на Крон може до доведе до усложнения и засягане на жлъчния мехур и жлъчните пътища. В този случай са наблюдава първичен склерозиращ холангит, който се характеризира с възпаление и удебеляване на стената на жлъчния канал. Холангитът е свързан с повишен риск от рак на жлъчните пътища и дебелото черво.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/estomac-intestins/maladie-crohn/complications.html