1.  Какво представлява ракът на ануса?

 

Ракът на ануса е злокачествено новообразувание, произхождащо от тъканите на ануса. Макар и раково, това е различно заболяване от рака на дебелото черво – етиологията, рисковите фактори и ходът на заболяването са съвсем различни.


 

2.  Кои са рисковите фактори за поява на заболяването?

 

За разлика от рака на дебелото черво, при който основен рисков фактор е възраст над 50 години, а основно преканцерозно образувание са полипите, при рака на ануса от основно значение са заразяването с човешкия папилома вирус, анален секс, тютюнопушенето и имуносупресията. 80% от случаите се диагностицират след 60-годишна възраст. Преди 35-годишна възраст, заболяването е по-често срещано при мъже. След тази граница честотата при жени расте постепенно и след 50-годишна възраст задминава тази при мъже.

 

3.  Какви са симптомите на рака на ануса?

 

Основен симптом е аналното кървене, в по-малка степен – сърбежът. Поради това, състоянието често бива погрешно приемано за хемороиди, което често забавя поставянето на диагноза. Други симптоми могат да бъдат усещане за болка и натиск в областта на ануса, необичайно течение от ануса, поява на подутина или промени в изхождането.

 

4.  Как се поставя диагнозата?

 

Често, заболяването бива диагностицирано по време на рутинен ректален преглед или при преглед за подозиран хемороид. Потвърждаването на диагнозата изисква провеждане на биопсия, при която се взима тъканна проба, която се изследва под микроскоп за злокачественост. Стадирането на тумора се прави с помощта на техники за образна диагностика – ядрено-магнитен резонанс, ултразвук и др.

NEWS_MORE_BOX

 

5.  Какво е лечението?

 

Основният терапевтичен подход е комбинация от лъчелечение и химиотерапия. Хирургия се прилага само, когато туморите се окажат резистентни на лечение.

 

6.  Каква е прогнозата?

 

Сумарно, 5-годишната преживяемост е 60% за мъже и 71% за жени. При диагностициране в ранен етап тя е 82% и пада до 60, ако туморът е метастазирал в околните лимфни възли. Ако туморът е метастазирал в далечни органи към момента на диагностициране, 5-годишната преживяемост е едва 20%.

 

7.  Каква е профилактиката на рака на ануса?

 

През 2010 г. ваксината против човешкия папилома вирус, която първоначално бе показана само за профилактика на рак на маточната шийка, получи одобрение и за профилактика на рак на ануса.