Тревогата, породена от страха, че жената може да загуби работата си, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, хипертония или диабет. Тревогата обаче не е причина за сърдечен удар, инсулт или смърт, за разлика от стреса, породен в процеса на работа, заяви екип от изследователи.Много изследвания за последиците от стреса на работното място са провеждани върху мъже. Това ново проучване е базирано изцяло върху работещите жени и е представено на годишната среща на Американската асоциация за сърдечни заболявания в Чикаго.


Д-р Мишел Алберт, лекар-сътрудник в болницата Brigham and Women в Бостън и изследователският й екип провеждат изследване на повече от 17 000 жени, здравни специалисти, на средна възраст 57 години.


Жените, които работят на места, изискващи голямо психологическо усилие и взимане на важни решения, са изложени на по-голям риск от увеличаване на холестерола и сърдечен удар. При тези жени рискът от поставяне на байпас е 43% по-висок за разлика от жените, работещи на рутинна и повтаряща се работа, споделя д-р Албърт.


В повечето случаи жените работят наравно с мъжете, но не заемат важни длъжности. Чувството за малоценност и недооцененост, кара жените да се трудят все по-упорито, което вреди на здравето им.


След тежък работен ден много от представителките на нежния пол се опитват да възвърнат силите си чрез сън, но дългата продължителност на съня от друга страна също води до здравни проблеми.


Изследователи от Харвардското училище за обществено здраве проследяват връзката между продължителния сън и риска от инсулт в продължение на 20 години при повече от 70 000 жени.


При жените, които спят по 10 часа, има 63% по-висок риск от инсулт. Рискът намалява при жените, които спят по-малко от осем часа, твърдят учените.