1.  Какво представлява Q треската?

 

Q треската е инфекциозно заболяване по хората и животните, причинявано от бактерията Coxiella burnetii.


 

2.  Как става заразяването?

 

Бактерията се среща по селскостопанските и домашните животни – крави, овце, кози, кучета, котки и др. Най-често, човекът се заразява при вдишване на спорите на бактерията или контакт с храни – мляко или млечни продукти, в по-редки случаи това може да стане и при ухапване от кърлеж.

 

3.  Какви са симптомите на заболяването?

 

Инкубационният период може да варира в широки граници – 10 – 40 дни, макар че най-често продължава 2 – 3 седмици. Симптоматиката започва внезапно и силно наподобява грип – неразположение, силно главоболие, болки в мускулите и ставите, загуба на апетит, суха кашлица, гадене, повръщане и повишаване на температурата. Постепенно, Q треската преминава в атипична пневмония. В по-редки случаите, бактериите могат да причинят хепатит с неразположение, треска, уголемяване на черния дроб и болка в областта на корема.

 

Сериозно, потенциално фатално, усложнение на Q треската е ендокардит, който се развива при хронифициране на инфекцията.

 

4.  Как се поставя диагнозата?

 

При Q треската, лабораторните изследвания не търсят самия причинител, а антителата срещу него. Това са т.нар. серологични реакции. Измерването на антителата в кръвта, също така, позволява оценяване на продължителността на инфекцията. Високите нива на антитела показват, че инфекцията се развива от много време, докато ниските показват, че инфекцията е остра или субхронична.

 

Потвърждаването на хронична инфекция налага и провеждане на изследвания на сърдечната и чернодробната функция. Това са ехокардиография, измерване на чернодробните ензими в кръвта и биопсия (изследване под микроскоп) на чернодробна тъкан.

NEWS_MORE_BOX

 

5.  Какво е лечението?

 

Лечението може да се провежда успешно с антибиотици – доксициклин, тетрациклин, хлорамфеникол, или антиинфекциозни химиотерапевтици – ципрофлоксацин, офлоксацин и др. Лечението при бременни е усложнено, тъй като средствата от първа линия са противопоказани. При тези обстоятелства се препоръчва прилагането на ко-тримоксазол.

 

6.  Каква е специфичната профилактика?

 

Съществуват ефективни ваксини, които, обаче, не са част от имунизационния календар. Прилагането им се препоръчва само при високорискова работа с излагане на животински продукти и/или екскременти или пътуване в ендемични райони.