Какво представлява пулсовата оксиметрия?


Пулсовата оксиметрия е неинвазивно и безболезнено изследване, което измерва нивото на насищане (сатурацията) с кислород на артериалната кръв. Пулсовата оксиметрия може бързо да открие дори малки промени в това колко ефективно се пренася кислород до най-отдалечените от сърцето части на тялото - краката и ръцете.


Пулсовият оксиметър е малко приспособление, което се прикрепя към част от тялото – обикновено на пръст или на ушната мида. Най-често се слага на пръст и често се използва в спешните отделения, като също се използва и от пулмолози.Каква е целта на пулсовата оксиметрия?


Целта на пулсовата оксиметрия (пулсоксиметрията) е да се провери колко добре сърцето изпомпва кръв, наситена с кислород, до частите на тялото. Може да се използва за наблюдение на здравето на пациенти с всякакъв вид състояния, които може да повлияят на нивата на кислород в кръвта, особено докато са в болница. Такива състояния включват:

Съществуват редица различни причини за използването на пулсова оксиметрия, които включват:

  • За да се оцени колко добре действа ново лекарство на белите дробове;
  • За да се прецени дали пациентът има проблеми с дишането;
  • За измерване на пулса;
  • За проследяване на нивата на кислород по време или след хирургични процедури, които изискват седация;
  • За да се определи колко ефективна е кислородната терапия, особено когато е нова за пациента;
  • За да се оцени способността на човек да толерира повишена физическа активност;
  • За да се оцени дали пациентът за момент спира дишането си по време на сън - като в случаите на сънна апнея - по време на изследване на съня

Как работи пулсовата оксиметрия?


По време на изследването, малко устройство (пулсов оксиметър), се поставя на полупрозрачна част от тялото на пациента (пръст или ушна мида). Устройството излъчва светлина, която преминава през пръста, измервайки какъв процент от кръвта е обогатен с кислород. Това става чрез измерване на промените на абсорбцията на светлина в оксигенираната (наситената с кислород) или деоксигенираната (бедната на кислород) кръв. Изследването е безболезнено.
По този начин пулсовият оксиметър показва нивата на насищане с кислород, заедно със сърдечната честота.


Как протича процедурата?


Пулсоксиметрията може да се използва както в домашни, така и в амбулаторни условия. В някои случаи може да бъде препоръчано използването на пулсов оксиметър за домашна употреба.


При процедурата може да се почувства леко стягане, но без болка или прищипване. Може пациентът да бъдете помолен да премахне лака за нокти, ако пречи на изследването. В някои случаи сензорът има лепкава повърхност и може да бъде поставен на челото.


Сондата се оставя толкова дълго, колкото е необходимо да се измерят пулса и насищането с кислород. След като изследването приключи, устройството или сондата се премахват.
Пулсовата оксиметрия обикновено е много точно изследване. Това особено важи при използване на висококачествено оборудване, намиращо се в повечето медицински кабинети или болнични заведения.

 

Пулсовата оксиметрия предоставя резултати в рамките на 2-процентова разлика. Ако например отчетените стойности показват 92%, истинското ниво на насищане с кислород може да бъде от 90 до 94%. Трябва обаче да се вземат предвид характеристиките на пациента. Фактори като движение, температура или лак за нокти могат да повлияят на точността от изследването.


Обикновено повече от 89% от кръвта трябва да бъде наситена с кислород. Това е нивото на насищане с кислород, необходимо за поддържане на клетките в тялото здрави. Насищане с кислород под 90% се счита за спешно състояние.


Нивото на насищане с кислород от 95% се счита за нормално за повечето здрави хора. Ниво от 92% показва потенциална хипоксемия (недостиг на кислород в кръвта).


Библиография:
Johns Hopkins Medicine. Pulse Oximetry
World Health Organization. Using the Pulse Oximeter
Healthline. Pulse oximetry