Съществуват два основни типа главоболие. Първичното главоболие може да бъде мигренозно, клъстърно и тензионно. Клъстърното главоболие е по-рядко главоболие, срещащо се предимно при мъже. То се проявява с едностранна болка в областта на окото и обилно сълзотечение. Тензионното главоболие се провокира основно от напрежение, като се развива предимно в тилната област, двустранно, и има силно стягащ характер. Вторичното главоболие се причинява от много различни фактори, някои от които са последици на простудни заболявания, въздействие на алкохол и медикаменти, както и нарушения в хранитения режим или намалена физическа активност. Вторичното главоболие се развива при травми, както и като придружаващ симптом на почти всички неврологични заболявания, ангажиращи патологични изменения в областта на главния мозък.


Голям интерес на специалистите по неврология представлява мигренозното главоболие. То има много специфична клинична картина и на практика не представлява трудност за разпознаване от повечето клиницисти, а дори и пациентите с редовни пристъпи. Развива се като едностранна, пулсираща умерена по степен до силна болка, която на практика редуцира физическата активност на пациентите. Болката обикновено започва едностранно, но в последствие се разпространява двустранно. Обичайно типичният мигренозен пристъп трае от 4 до 72 часа при възрастни и около 48 часа при деца.

 


Възможно е да се появи аура към клиничната картина - състояние, което предшества главоболието при мигренозен пристъп. Това често е диагностичен белег, който насочва пациентите към прием на медикаменти още преди да се е активирал пристъпът. Аурата е комплекс от симптоми, който може да ангажира различни системи. Например развиват се някои зрителни нарушения - светкавици в зрителното поле, премрежване, както и халюцинации. Възможно е аурата да ангажира промени в слуховата система, тъй като водещ симптом в тази фаза на пристъпа е появата на шум в ушите. Немалък брой пациенти имат и моторен дефицит по време на аурата си - често се проявява с проблеми в говора, потрепвания в някои мускулни групи или субективно усещане за схващане в крайниците или лицето.

 

Кои са основните провокиращи фактори?

За момента механизмите на поява на мигрена не са съвсем известни. Със сигурност се е доказала генетичната предразположеност към състоянието, като по-често унаследяването идва по майчина линия и повече страдат жените. Но не са редки и случаите, при които състоянието се предава по бащина линия.

 

За момента се обсъжда теория за метаболизма на серотонин, чиито стойности при пристъп стават извънредно високи. Като антагонист се смятат хормоните на бременността - прогестерон и женският полов хормон - естроген. Именно заради това по време на бременност жените, страдащи от мигрена, се радват на липсата на подобни симптоми.

 

NEWS_MORE_BOX
 

Спорен е и въпросът за появата на мигренозните пристъпи и какво точно провокира появата им при хронични пациенти. Със сигурност се знае, че отключващите фактори са тези, които допринасят или самостоятелно предизвикват появата на мигренозен пристъп с главоболие. Те могат да бъдат от различен произход, най-често това са поведенчески фактори, както и фактори на околната среда - рязка промяна в климата и атмосферното налягане. Също така е възможно да се появи главоболие от мигренозен тип след наличие на инфекции, грешки в храненето, химически или хормонални препарати. Храните като синьо сирене, портокал и шоколадови изделия са провокатори на мигренозен пристъп и при хора с тези симптоми трябва да се ограничат внезапно. От напитките - водещи провокатори на мигренозен пристъп са червено вино и шампанско, както и почти всички кофеинови - кола, кафе, черен чай.
 

Мигренозните атаки могат да продължат няколко часа, а понякога дори и дни. Пристъпите предизвикват у пациентите силна болка в главата, гадене и повръщане. Обикновено водят до нарушения в светло- и шумочувствителността. За лечението на такива пристъпи се препоръчват наркотични или опиоидни медикаменти, както и барбитурати - седативни медикаменти.

 

Използването на такъв тип медикаменти обаче, може да предизвиква привикване и това да неутрализира действието на класическите антимигренозни средства - например суматриптан и други.  Специалистите съветват пациентите с мигрена да започнат с по-слаби медикаменти от рода на нестероидните противовъзпалителни средства, както и комбинация от аспирин, парацетамол и кофеин.

 

Друго често препоръчително медикаментозно средство е ибупрофенът, както и напроксенът. Други чести лекарствени препарати, прилагани при мигренозен пристъп, са назалните спрейове с дихидроерготамин, които за жалост нямат регистрация в България, или други достъпни препарати с ерготамин, какъвто е кофергаминът.