Сигурно в неприязънта си към ужасния навик на колегата или опърничавият ви син тийнейджър да изпуква кокалчетата си се замисляте дали пък това не вреди на здравето на ставите... Като оставим настрана този дразнещ проблем мнозина пък се запитват дали пукането, което идва от някоя от ставите им, предизвикано неволно при разтягане или възникващо спонтанно при движение, е показател за болестен процес.

Да пука е възможно всяка една става, от малките на дланите и ходилата, тези на китките, лактите, глезени, колена, тазо-бедрени, вратни прешлени...

Дали пукането е показател за болестен процес на ставите решават да проверят учени от университета по здравни науки USUHS, Мериленд, САЩ, чиито изводи са публикувани в Journal of the American Board of Family Medicine, още повече, че преди това са същестували противоречиви данни от други изследвания, при които се доказва или отхвърля връзката между пукането на ставите на пръстите и дланите и артроза.

В проучването им се включват 215 доброволци на възраст между 50 и 89 години, като при 135 от тях е потвърдена диагноза за артроза, а останалите 80 нямат това заболяване.Състоянието на ставите на дясната ръка при всички тях е наблюдавано в продължение на 5 години.

Резултатите от проучването са следните:

  • На една пета от 215-те добролци им пукат ставите.
  • При 18% от тази група се наблюдават артрозни изменения.
  • Но също така и при 21,5% от хората, на които не им пукат ставите, се отчитат артрозни изменения.
NEWS_MORE_BOX

 


Заключението на екипа логично е, че пукането на ставите не може да се смята за показател или рисков фактор за артритно заболяване, независимо с каква продължителност или честота се отчита.

При друго изследване, екип от Mount Carmel Mercy Hospital, публикувано в Annals of Rheumatic Diseases, преди 20-тина години, свързва хроничното пукане на ставите с по-висока вероятност за оток на ръцете и изпускане (проблеми с хващането). В него са участвали към 300 пациенти на възраст най-малко 45 години, като при никой от тях не са открити признаци невромускулно, възпалително, раково заболяване. 74 души от тях са с оплаквания за пукане на ставите, но и при това проучване екипът отчита почти еднакви показатели за честота на артроза. Тези изследователи също така намират връзка между пукането на ставите и наличието на чупливи нокти, тютюнопушене, консумация на алкохол и професии, при които се работи с ръцете.

Подобно е и заключението на нобеловия лауреат д-р Доналт Ангър, който в продължение на 6 години умишлено изпуква кокалчетата само на лявата си ръка. След този период той не отчита артритни изменения в нито една от ръцете си.